Bilincsben

2022.05.31. 09:55

Letartóztatták a 14 éves kállói tolvajt, rengeteg lopás kapcsolódik a nevéhez

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa nyomán a nyomozási bíró elrendelte annak a fiatalkorú kállói fiúnak a letartóztatását, aki gyermekkorától kezdve követett el bűncselekményeket, a kényszerintézkedés alkalmazására sorozatos lopások miatt került sor.

Nool

Forrás: police.hu

A 14 éves fiú idén tavaszán több vagyon elleni bűncselekményt is elkövetett településén. Március 16-án az éjszakai órákban az ablakot felfeszítve betört a kállói postahivatal épületébe, ahonnan 369 ezer forint készpénzt lopott el. Április 17-én lakóhelyén egy utcán álló, zárt autóbusz ablakát törtbe be, majd a járműből elvitt egy rádiós fejegységet és egy fanyelű bicskát. A busz kasszafiókjának zárját is felfeszítette, azonban azt üresen találta. A zsákmányolt készpénz egy részét elköltötte, a buszból eltulajdonított magnót és bicskát egy füves területre dobta.

Április 28-án egy személygépkocsi csomagtartójából lopott el egy pénztárcát a benne lévő 140 ezer forint készpénzzel, arany karkötővel és a sértett, valamint családtagjai nevére kiállított személyi okmányokkal, bankkártyával együtt. Május 8-án ismét egy személygépkocsit tört fel, és ezúttal 23 ezer forint készpénzt tulajdonított el.

A lopásokkal összesen 585.500, a rongálásokkal további 62 ezer forint kárt okozott a sértetteknek.

A 14 éves fiú korábban is rendszeresen követett el bűncselekményeket, azonban korábban a Pásztói Rendőrkapitányságnak több eljárást is meg kellett szüntetnie vele szemben a büntethetőséget kizáró életkora miatt.

A most vizsgált cselekményeit viszont már a lopások büntethetőségének alsó korhatárát betöltve, a 14. születésnapja után követte el, a nyomozó hatóság elfogása után előterjesztést is tett a fiú letartóztatására.

A letartóztatás a legsúlyosabb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés, ezért fiatalkorúak letartóztatásának az általános törvényi feltételek megléte esetén is csak akkor van helye, ha az a bűncselekmények különös tárgyi súlya folytán szükséges. Ebben az ügyben ez a feltétel a fiatal által elkövetett cselekmények sorozatjellegére, azok nagy számára figyelemmel aggálytalanul megállapítható volt.

Az ügyészség ezért a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés elrendelését a bíróság előtt indítványozta is, mert a szökés és bűnismétlés veszélye fokozottan fennállt a fiúval szemben, hiszen korábban a tartózkodási helyéül szolgáló gyermekotthonból is megszökött.

A Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészi indítvánnyal egyetértve egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását, a döntést az ügyészség tudomásul vette, azonban a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így az még nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában