Közlekedés

2022.05.21. 06:50

Két keréken sok a veszély: figyelni kell a motorosokra a nógrádi utakon is

A napsütéssel a motorosok is megérkeznek az utakra, akikre nem árt oda figyelni, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. A biztonságuk érdekében a rendőrség a megfelelő ruházat és a védőeszközök viselésére hívja fel a figyelmet.

Nagy Orsolya

A motorosok nagyobb veszélyben vannak, mint más járművezetők

Forrás: Somogyi Hírlap/Láng Róbert

Fotó: Lang Róbert

A nyárias időjárás által megjelennek szűkebb hazánk útjain is a motorosok, de nem árt figyelni, hiszen a legapróbb figyelmetlenség is balesethez vezethet. Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a motorkerékpárosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői közé tartoznak, hiszen őket nem védi karosszéria és a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások, mint például a biztonsági öv vagy légzsák. Ezáltal egy közlekedési baleset során testük közvetlenül érintkezik a másik járművel vagy az aszfalttal, így nagyobb a súlyos sérülés kialakulásának kockázata is. Hozzátette: ezen túlmenően a motorosok kevésbé észlelhetőek a többi közlekedő számára, mint a nagyobb méretű járművek. 

Eltompulnak a reflexek tavaszra, veszélyes átmenet nélkül kimenni a forgalomba 
Fotó: Kiss János / MW

– Ezeknek a baleseteknek az első számú oka a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályainak megszegése. Fontos, hogy a téli kényszerpihenő után csak felkészített és kifogástalan állapotú motorkerékpárral induljanak útnak. Ilyenkor óvatosabbnak kell lenni, mert még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel. A téli időszakban eltompult reflexek és a korábban készségszinten begyakorolt manőverek felelevenítése a motorosszezon előtti időszakban elengedhetetlen. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a többi közlekedőnek is meg kell szoknia a motorosok ismételt jelenlétét az utakon – közölte Király-Kollár Ramóna, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek be kell tartani a KRESZ előírásait. 

A sajtóreferens azt is elárulta, hogy Nógrád megyében a közúti közlekedési balesetek csekély részét teszik ki azok a balesetek, amelynek résztvevői a motorkerékpárosok. 

Racskó Ilona, az egyik pásztói autósiskola vezetője kifejtette, a motorosoknak magasabb a baleseti kockázatuk, ezért 2021-től már megújított vizsgakövetelményeket teljesítve szerezhetnek csak jogosítványt. 
– A biztonságos közlekedés érdekében nagyon fontos, hogy a szezon kezdete előtt hiteles, tapasztalt rendőrök és oktatók útmutatása alapján a manőverezési feladatokat és szituációkat forgalom elől elzárt területen tudják fejleszteni a motorosok – emelte ki Racskó Ilona, aki szerint egyre nagyobb létszámmal jelennek meg az ingyenes elméleti és gyakorlati programokon, motoros tréningeken. 


A megfelelő öltözék véd balesetnél – Király-Kollár Ramóna elmondta azt is, hogy az egyéni biztonság egyik legalapvetőbb módja, hogy motorozás közben a jármű vezetője és utasa is mindig a megfelelő ruházatot és védőfelszerelést viselje. A legfontosabb és egyben kötelező védőfelszerelés a bukósisak, amelynek fő feladata a fej védelme, a fejet érő erőhatások energiájának elnyelése. Csak a megfelelő méretű, sérülésmentes, becsatolt bukósisak nyújt kellő védelmet. Ajánlott még a megfelelő, jól szellőző protektorral ellátott védőöltözet, továbbá megfelelő lábbeli és kesztyű viselése is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában