Gyakorlat

2022.05.11. 17:20

Balassagyarmaton gyakorlatoztak a nógrádi kutyás rendőrök (galéria)

Jól teljesítettek a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség szolgálati kutyái. Az ebek robbanó- és kábítószer kereséssel kapcsolatos feladatokat, valamint rendőri intézkedés során felmerülő szituációs gyakorlatokat oldottak meg szerdán Balassagyarmaton.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Rendőrkutyákkal gyakorlatoztak szerdán a településen, mely során különféle szituációs feladatokat kellett végrehajtaniuk vezetőikkel.

Honti Attila rendőr alezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztály munkatársa portálunknak elmondta: a kutyavezetőknek havonta két alkalommal tartanak szinten tartó területi képzést, ahol fegyelmező és őrző-védő gyakorlaton vehetnek részt. Utóbbi olyan feladat, amelyhez a speciális felszerelés mellett egy olyan személy is szükséges, aki bátran felveszi a védőeszközöket. A kutyavezetők ezért nem tudják önállóan, a saját rendőrkapitányságukon e feladatot elvégezni, melyeket célszerű közösen végrehajtani.

Ezúttal a Készenléti Rendőrség kutyavezetőit is meghívtuk, hiszen ők az ország szinte minden részén ellátnak szolgálati feladatot és nagy tapasztalattal rendelkeznek. Ennek köszönhetően hasznos dolgokat lehet tanulni tőlük, amelyeket a szolgálati feladataink ellátása során alkalmazhatunk, de mi is megoszthattuk a tudásunkat. A megyei kollégákkal együtt húsz kutya gyakorolhatott vezetőivel – közölte Hont Attila.

Hozzátette: a képzések során arra törekednek, hogy minél változatosabb területeket találjanak, hogy a kutyák ne szokjanak meg egy-egy helyszínt. Emiatt a megyében több helyszínen is tartottak már gyakorlatot.

A rendőr alezredes kiemelte: szűkebb hazánkban jelenleg 18 szolgálati kutya van, akiknek a képzettsége vegyes. Vannak járőr, kábító- és robbanószer kereső kutyák, de nyomkövető ebek is. Az állatok általában egyéves koruktól képezhetők és kilencévesen vonulnak nyugdíjba. Fontos, hogy a kutyák erős idegrendszerrel rendelkezzenek, kötődjenek a gazdájukhoz, engedelmesek, valamint megfelelő fizikai állapotúak legyenek. 

– Igyekszünk olyan szituációkat modellezni, amelyek a való életben is előfordulhatnak. Ilyen egyebek mellett a robbanóanyag megtalálása, vagy amikor egy rendőri intézkedést kell biztosítani. Ezek gyakorlása elengedhetetlen, igyekszünk mindenre felkészíteni őket szabadtéren és belterületen egyaránt – fejtette ki Honti Attila.

Mint mondta, az utóbbi időben többnyire olyan esetekben vetették be a szolgálati kutyákat, amikor körözött személyt, vagy illegális bevándorlót kellett felkutatni, de rejtőzködő személyek megtalálásában, elfogásában is segítettek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában