Családi nap

2022.04.23. 19:28

Látványos programok vártak mindenkire a Rendőrség Napja alkalmából Bátonyterenyén (fotók és videó)

A borongós időjárás ellenére is sok látogatót vonzott szombaton, a bátonyterenyei Kossuth Lajos Általános Iskolában, illetve az intézmény melletti területen megrendezett Rendőrség Napi program. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság egész napos családi eseményén az érdeklődők megannyi élményt szerezhettek, így például kipróbálhatták magukat airsoft és paintball lövészetben, rendőrautóba ülhettek, illetve megtekinthették a Cserhát Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztálya (MEKTA) bemutatóját is.

Veres Edina

A szolgálati motort is kipróbálhatták a gyerekek

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

A Rendőrség Napja alkalmából szervezett családi rendőrnapon Csík Csaba rendőr alezredes, a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, ez az idei az első alkalom, hogy nem a Sóshartyányi Lőtér adott otthont az eseménynek. 

– A város önkormányzata, valamint a Kossuth Lajos Általános Iskola közreműködésének köszönhetően először tarthatjuk meg Bátonyterenyén ezt eseményt. Az elmúlt két évben a koronavírus világjárvány okozta nehézségek miatt nem ünnepelhettük meg a Rendőrség Napját ilyen nagy körben. A rendőrség munkája nem más, mint hogy a társadalom biztonságát, a rend és a nyugalom megteremtését, és annak megtartását szolgálja.

Ahogyan Szent György megküzdött a sárkánnyal azért, hogy annak zsarnokságától megszabadítsa a várost, így küzdenek a rendvédelmi szervek hazánk lakosságának biztonságáért.

Minden évben április 24-én, azaz Szent György napján a rendőrség munkatársai hivatásukat ünneplik. A hivatást, amely nap mint nap nehéz, embert próbáló feladatok elé állítja a kollégákat, de mindamellett újabb és újabb kihívásokkal van tele – hangsúlyozta Csík Csaba.

Az ünnepség részeként a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói műsorukkal a jelzőtáblák világába varázsolták a megjelenteket, majd a bátonyterenyei mazsorett csapat tagjai lejtettek táncot. Az ünnepélyes megnyitót követően a gyerekek biciklivel tekerhettek az ügyességi pályán, és a bójákat kerülgetve, vagy épp közöttük szlalomozva bizonyíthatták rátermettségüket. A programok között a rendőr szülők csemetéi is megcsillogtatták tánc- és zenei előadásaikkal a tehetségüket, az iskola melletti területen pedig a fiatalok örömmel fedezték fel belülről a rendőrautókat, sőt, fel is pattantak a rendőrmotorokra. Egy másik sátornál érdeklődve szemlélhették a családok a rendőrségnél használt különböző pisztolyokat és gépkarabélyokat, míg kicsivel odébb egy tűzoltó autót is szemügyre vehettek a fiatalok, akik alig várták, hogy kipróbálják: vajon el tudják-e találni a vízsugárral a lánglovagok által kihelyezett célt. 

Az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez például alpin-felszerelések és puttonyfecskendők, egy mélyből mentő szerkezet és egy gumicsónak is odavonzotta az érdeklődőket, akik emellett a többi, a bevetésekhez használt eszközzel is megismerkedhettek testközelből. 

A Magyar Honvédség sátránál a látogatók a különféle fegyverekről kaphattak tájékoztatást, de egy akadálypályán, valamint airsoft- és paintball lövészetben is próbára tehették rátermettségüket. 

Nagy érdeklődés övezte a szolgálati kutyás bemutatót is, amely során a látogatók szemei előtt – vezetőik utasítására – a kábítószer-kereső kutyák egy autó, illetve csomagok átvizsgálása során tettek tanúbizonyságot csalhatatlan szimatukról. Az egyik négylábú „járőr” őrző- védő feladatokat is végrehajtott, míg egy másik – vezetője egyetlen parancsszavára  – egy fegyveres elkövető hatástalanítását szemléltette.

Ezt követően a terepet átvették a Cserhát Mélységi Ellenőrzési- és Közterületi Támogató Alosztálya (MEKTA) tagjai, akik elsőként fegyveres alakzatokat mutattak be, majd gyalogos bűnelkövetők ellen alkalmazott gyakorlatokat hajtottak végre. Végül egy fegyveres harcot is imitáltak a résztvevők számára, akik ezt követően a földre hullott gyakorló töltény – azaz vaktöltény – hüvelyeket összegyűjthették és hazavihették a Bátonyterenyén rendezett Rendőrség Napi program emléktárgyaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában