Lakástűz

2022.04.23. 09:23

Lángra kapott az ebéd: a füstérzékelőnek köszönheti a tarjáni család, hogy nem égett le az otthonuk

A tűzhelyen felejtett étel gyulladt ki csütörtök délután egy salgótarjáni családi házban.

Nool

Forrás: NMKI

Tűz volt egy salgótarjáni, Petőfi úti családi házban csütörtök délután – számolt be közleményében a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mint kiderült, a lakók ott felejtették a tűzhelyen az ételt, ami kisvártatva kigyulladt. A konyhában szerencsére volt füstérzékelő készülék, ami azonnal riasztott, így a lakók egy porral oltó készülékkel el tudták oltani a lángokat. A helyszínre a salgótarjáni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik kivitték a konyhából a gázpalackot, majd átszellőztették az épületet. A tűzben senki nem sérült meg.

A katasztrófavédelem szakemberei nem győzik hangsúlyozni a konyhai tűzesetek megelőzésének fontosságát. A tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól ugyanis könnyen lángra kaphatnak a berendezési tárgyak, s mivel zárt térben pillanatok alatt tovább terjedhet a tűz, könnyen az egész lakás is leéghet. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, de fontos tudni, hogy az így keletkezett lángokat soha nem szabad vízzel eloltani, mert az égő olajba kerülő víz gőzzé alakul és hatalmas lángcsóvát eredményezhet ami égési sérülésekhez és komoly tűzkárokhoz vezet. Ehelyett inkább rá kell tenni az edényre egy fedőt, vagy nedves rongyot, lekapcsolni a tűzhelyet, majd hagyni kell az olajat lehűlni. 

Ahogy a salgótarjáni család példája jól mutatja, rendkívül hasznos szolgálatot tehet egy füstérzékelő készülék, emellett célszerű készenlétben tartani egy tűzoltó készüléket is a lakásban. Alapszabály ugyanakkor, hogy a készülő ételt sohasem szabad felügyelet nélkül hagyni. Ha mégis baj történne, azonnal értesíteni kell a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit az egységes 112-es segélyhívó telefonszámon.

Forrás: BM OKF

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában