Biztonság

2022.04.30. 11:19

Jó hírt közöltek a nógrádi rendőrök: ennek mindenki csak örülhet

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egyre kevesebb a baleset szűkebb hazánkban. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is mindent elkövet, hogy ez a tendencia így maradjon. Folyamatosan ellenőrzéseket tartanak az utakon, és a rendelkezésükre álló modern eszközöket is bevetik, hogy kiszűrjék a szabályszegőket.

Fodor Orsolya

20220324 Báté Speedmarathon Somogyban is, az országos átfogó közlekedésbiztonsági ellenőrzés. Batéban délelőtt egy gépkocsivezető 96 kilométeres tempóval hajtott, s a rendőrök rajta kívül még további négy személyt mértek be. Az SMRFK munkatársai tervek szerint Kaposváron, Igalban, Kiskorpádon és Magyaratádon is ellenőrzik a forgalmat. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Kolev Zsófia rendőr őrmester

Fotó: Lang Róbert

Folyamatosan csökken szűkebb hazánkban a balesetek száma, és egyre kevesebb a szabályszegő sofőr az utakon. Az egyenruhások hatékony fellépésének is köszönhető, hogy nagyobb biztonságban vannak a közlekedők, és remélhetőleg a javuló tendencia a jövőben is folytatódik. Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, úgy igyekeznek csökkenteni a baleseteket, hogy az ellenőrzések alkalmával próbálnak azokra a tényezőkre fókuszálni, amelyek például elsődleges okozói a karamboloknak. 

– Ha kiszűrjük azokat a közlekedőket, akik fokozott kockázatot jelentenek az közutakon, akkor kevesebb lesz a bekövetkező szerencsétlenség. Éppen emiatt a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága különböző programokat tart megyénk teljes területén a balesetek megelőzése érdekében. Azt is figyelembe veszik a szakemberek, hogy egyes térségekben milyen a közlekedési helyzet és mi a szerencsétlenséghez vezető ok az esetek többségében – fejtette ki Dankóné Nagy Éva. 

A szóvivő hozzátette, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a balesetek csökkenő számával összhangban a szabályszegők is egyre kevesebben vannak. A rendőrök törekednek arra, hogy a megelőzés érdekében a lehető leggyakrabban a legkorszerűbb eszközöket vessék be a munkájuk során. 

Hangsúlyozta: szűkebb hazánkban az ellenőrzések alkalmával sűrűn tapasztalják azt az egyenruhások, hogy a főbb baleseti okok közé az előzés, az elsőbbségadás elmulasztása, a kanyarodási szabályok megsértése és a gyorshajtás tartozik. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a rendőrök fejlett technikai eszközöket használnak, és a sebességmérő kamera alkalmas arra, hogy a vezetés közben telefonálókat is kiszűrje, emellett még azt is figyelhetik a járőrök a kamerán keresztül, hogy be van-e kötve az utasok biztonsági öve. 

Idén kevesebb baleset történt - 2021-ben 297 baleset történt megyénk közútjain a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Ez csupán hárommal kevesebb, mint az ezt megelőző esztendőben, viszont a halálos kimenetelű szerencsétlenségek száma 40 százalékkal, a súlyos sérüléssel járó karamboloké pedig 22 százalékkal csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában