Tolvaj

2022.04.15. 08:41

Ellopta egy idős ember bankkártyáját, majd le is emelte róla a pénzét a berceli nő

Azt hazudta az idős embernek hogy segíteni érkezett hozzá, közben viszont ellopta bankkártyáját, aztán pedig több tízezer forintot le is vett róla.

Nool

Forrás: Police.hu

Telefonon értesítette a rendőröket április 13-án egy idős személy, miszerint ellopta bankkártyáját és engedélye nélkül pénzt is levett arról egy általa jól ismert nő. Mint kiderült, a tolvaj még április 6-án látogatta meg az idős személyt azzal az ürüggyel, hogy segíteni érkezett hozzá. Kihasználva viszont, hogy a sértett épp nem figyel, belenyúlt a pénztárcájába és ellopta a bankkártyáját, valamint a mellette található PIN kódot tartalmazó papírt is. Búcsút vett az idős személytől, majd az egyik bankautomatából  gyorsan le is vett több tízezer forintot. 

A gyarmati rendőrök az adatgyűjtést követően rövid időn belül beazonosították és előállították az 52 éves berceli elkövetőt. A Balassagyarmati Rendőrkapitányságra előállított nőt a nyomozók információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki – tájékoztatott a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanúsított beismerte tettét, majd azt mondta a rendőröknek, hogy a saját megélhetésére fordította az ellopott pénzt.

A rendőrségi közlemény szerint az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett alapesetben 3 évig, míg különösen jelentős kárt okozó csalás esetén 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A rendőrök mindenkitől azt kérik, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében fogadják meg alábbi tanácsaikat: 

  • Soha ne tartsák bankkártyájukat és a hozzá tartozó biztonsági (PIN) kódot egy helyen!
  • Ha lehetséges, ne adják ki a kezükből a bankkártyájukat, használják az érintő funkciót!
  • Kérjék bankjuknál a tranzakciókról történő SMS-értesítést, amelynek segítségével azonnal értesülhetnek az illetéktelen pénzügyi tranzakciókról, vagy kísérletekről!
  • Amennyiben mégis hozzáfértek a bankkártyájuk adataihoz, a kártya letiltásával, illetve a napi vásárlási limit beállításával elkerülhető, hogy illetéktelenek nagyobb összegű pénzt tudjanak leemelni a számláról.
  • Ha gyanús pénzmozgást tapasztalnak a számlájukon, kérjék a banktól a kártya zárolását és tegyenek feljelentést!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában