5 évre eltiltották

2022.03.24. 11:26

Nyúlketrecbe zárva tartotta egyik kutyáját a nógrádi állatkínzó, ételt sem kaptak az állatok

Megszületett a törvényszék döntése annak a Nógrád megyei nőnek az ügyében, aki különös kegyetlenséggel bánt két kutyájával.

Nool

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

A Pásztói Járási Ügyészség  még tavaly augusztusban emelt vádat a 26 éves Nógrád megyei nő ellen, aki 2020 decemberéig az egy éves border collie jellegű kutyáját egy kisméretű nyúlketrecben, annak három hónapos kölykét pedig fedél nélkül, a hulladékkal borított udvaron tartotta. A kutyáknak sem kötelező oltása, sem chippje nem volt, sőt vizet és ételt sem nagyon adott nekik. A két ártatlan állat emiatt igen rossz állapotba került, szinte csak csont és bőr volt a testük. A gazdájuk írásbeli nyilatkozatában lemondott róluk, ezért egy állatmentő alapítvány mindkettejüket gondozásba vette.

A Pásztói Járásbíróság a vádlottat állatkínzás bűntettében bűnösnek találta, és jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte – írja csütörtök délelőtti közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség.


2021 novemberében a Nógrád Megyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresetet nyújtott be az ügy kapcsán a Balassagyarmati Törvényszéken. Ebben azt indítványozták, hogy a bíróság tiltsa el a nőt az ebtartástól, mert az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat súlyosan megsértette. Az általa tartott kutyáknak különösen komoly szenvedést okozott, az anyakutyával szembeni bánásmódjával fájdalmat, szenvedést, maradandó egészségkárosodást okozott neki, de az, amit vele tett, még akár elpusztulást is eredményezhetett volna. A kölyökkutyánál fennállt a fertőző megbetegedés esélye, az udvaron lévő tárgyak sérüléseket is okozhattak volna az ebnek.

 

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi indítvánnyal egyezően a nőt öt évre eltiltotta az állattartástól, a döntés pedig jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában