Úton

2022.03.24. 19:50

Nógrád megyében is maratoni ellenőrzés várt a gyorshajtókra (videó)

Összehangolt akció keretében, 24 órán keresztül mérik a gépjárművel közlekedők sebességét Nógrád megyében a rendőrök a lakosság által javasolt helyszíneken.

Nagy Orsolya

Fotó: Csapó Balázs

Péntek reggelig országos traffipaxozást tart a rendőrség, ami a megyében több mint 40 helyszínen zajlik. Palkovics Viktor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője portálunknak elmondta, hogy az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL kezdeményezéséhez csatlakozva 24 órás sebesség-ellenőrzést kezdtek csütörtök reggel. 

– A Speedmarathonnak nevezett akció keretében szeretnénk a baleset-megelőzést, valamint a balesetek számának és súlyosságának a csökkenését elérni. Az akció lehetséges helyszíneire számos állampolgári javaslat és kérés érkezett, amelyek közül a helyi adottságokat, valamint a közlekedésrendészeti elemzőmunka eredményeit figyelembe véve jelöltük ki az ellenőrzések helyszíneit és az időpontokat – közölte Palkovics Viktor. Hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai és az idei visszajelzések alapján az állampolgárok aktívak és kezdeményezőek. Az osztályvezető úgy véli, hogy a kezdeményezés jól működik. 

Az ellenőrzés elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek. 

Palkovics Viktor arra hívja fel a figyelmet, hogy a nem megfelelő sebesség az egyik leggyakoribb tényezője a halálos baleseteknek. Ezért lép fel a rendőrség azokkal a járművezetőkkel szemben, akik nem tartják be a sebességhatárt. A 24 órás Speedmarathon az egyik összetevője annak a stratégiának, melynek célja a halálos balesetek számának csökkentése, Európa útjainak biztonságosabbá tétele. 

Megkérdeztük: Ön egyetért az akcióval?

Csikósné Radics Éva: – Szuper ötletnek tartom az intézkedést, mert rengetegen őrült módjára vezetnek, nem felmérve az ezzel járó veszélyeket. Örülnék, ha több ilyen akció lenne, mert ilyenkor óvatosabban vezetnek az emberek. Amikor nincs traffipax, akkor pedig úgy beletaposnak a gázba, hogy az valami elképesztő, ezekből van a rengeteg baleset. 

Zsély Imréné: – Teljes mértékben egyetértek a sebesség ellenőrzésével. Nógrádban is sok a közúti baleset, mert némelyik sofőr száguldozik. Én is csúsztam már bele ellenőrzésbe, meg is büntettek, igaz, ennek már két éve. Nagyon körültekintőnek kell lennünk, ha mindannyian betartanánk a szabályokat, akkor jóval alacsonyabb lenne a balesetek száma. 

Ipolyi-Nagy Zsanett: – Egyetértek a rendőrség Speedmarathon akciójával, szerintem szükség van rá. Azt tapasztalom, hogy az emberek jóformán egyáltalán nem figyelnek arra, hogy a közlekedés során betartsák a megfelelő sebességet. Mióta van egy kislányom, magam is sokkal jobban odafigyelek a vezetésre és arra, hogy betartsam az előírt szabályokat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában