Társa bűnsegédként felelhet

2022.03.25. 11:33

Három autót is meglovasított a Nógrád megyei fiatal

Elloptak egy autót Rétságon, hogy hazajussanak Romhányba, de útközben balesetet szenvedtek. Később egyikük további két kocsit is elkötött – most mindkettejüknek felelniük kell bűneikért. Javítóintézet és próbára bocsátás vár rájuk...

Nool

Egyik elkötött autót össze is törték

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy fiatalkorú fiú és társa ellen, akik Rétságon, majd Romhányban is kötöttek el autókat – írja péntek délelőtti közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség.

Először azért kötöttek el egy kocsit, hogy hazajussanak veleMint kiderült, a 17 éves fiú 19 éves ismerősével egy októberi estén Rétságról akart hazajutni Romhányba. Ehhez nyitva hagyott autót keresett, és talált is egy olyat, amiben az indítókulcs is benne maradt. A fiatalabb elkövető beindította az autót és már Bánk felé haladtak, amikor a jogosítvánnyal nem rendelkező fiú elvesztette uralmát az autó fölött, és nekicsapódtak egy fának. Nem sérültek meg, de az autóban 350 ezer forintos kár keletkezett. A roncsot a fiúk az út szélén hagyták, és onnan már gyalog tették meg az utat lakóhelyükig.

A fiatalabb fiú saját szórakoztatására később Romhányban is elkötött egy kocsitSzintén tavaly októberben a 17 éves vádlott Romhányban is elkötött egy ingatlan nyitott udvarán álló, le nem zárt autót, és egy órán át kocsikázott vele. A kocsi tulajdonosa meglátta őt egy másik autóból, és amikor ő ezt észrevette az autót hátrahagyva azonnal elszaladt a helyszínről.

Harmadik alkalommal szintén Romhányban lovasított meg egy idegen autótNovember elején a fiú a lakóhelyén lévő óvoda előtt parkoló, nyitott állapotú járművet is el akarta kötni, de pórul járt, mert abban nem felejtették benne az indítókulcsot. Néhány perccel később viszont talált a közelben egy másik nyitott autót, benne a slusszkulccsal. Természetesen azt is kisajátította, rövid ideig autózgatott vele a falu útjain, majd felhajtott a bal oldali útpadkára és felakadt egy 60 centiméter magas díszkőben. Megpróbált elmenekülni a helyszínről, de az arra járók feltartóztatták őt. Az ütközés során az autóban összesen 120 ezer 900 forint kár keletkezett: megsérült az első lökhárító, az egyik sárhányó és a motorháztető is.

Három rendbeli lopással vádolják a fiatalt, sőt, részeg autóvezetés miatt is felelnie kellA Balassagyarmati Járási Ügyészség a jelenleg is letartóztatásban lévő 17 éves fiú ellen három rendbeli jármű önkényes elvételének bűntette és – mivel utolsó cselekményét alkoholos befolyásoltság alatt követte el – ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt nyújtott be vádiratot. Társának az első cselekmény miatt bűnsegédként kell felelnie.

Komoly büntetésre számíthat mindkét fiatalAz ügyészség indítványozta, hogy amennyiben a két fiú az előkészítő ülésen beismeri az autólopások elkövetését, úgy a bíróság a fiatalkorú elkövetővel szemben rendeljen el 2 év javítóintézeti nevelést és 1 év járművezetéstől eltiltást, társát pedig bocsássa próbára. Bűnösségük megállapítása esetén a két vádlottnak kell megfizetnie a 218.265 forint bűnügyi költséget és az első sértett által bejelentett 200 ezer forint kárigényt is.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában