Szabadtéri tüzek

2022.02.14. 12:13

Pusztít a száraz idő Nógrád megyében

Hétvégén tíz alkalommal riasztották Nógrád megye tűzoltóit szabadtéri tüzek miatt.

Veres Edina

Idén korán kezdődött a tavaszi tűzesetek sora 

Forrás: NMH Archívum

Fotó: Hegedűs Márk

Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hírportálunknak elmondta, hogy szombaton hat jelzés is érkezett szabadtéri tüzekkel kapcsolatban: Szurdokpüspökire, Csitárra, Bérre, Szirákra és Magyargécre lángoló nádasokhoz, bozótosokhoz siettek hivatásos és önkéntes tűzoltóink. Utóbbi helyszínről kétszer is érkezett riasztás: először a Petőfi utcába siettek az egységek, ahol fél hektáron égett a fenyves erdő aljnövényzete. A lángokat a szécsényi hivatásos tűzoltók mellett a Karancs Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai fékeztek meg. Később az Arany János utcában, mintegy ötszáz négyzetméteren lángolt száraz fű és nádas, amit az előbb említett önkéntesek oltottak el – mondta. 

Vasárnap négy helyszínre kellett vonulniuk a tűzoltóknak: Pásztón, Vizsláson, Magyargécen és Hugyagon összesen mintegy öt hektáron lángolt a száraz fű. Hugyagon egy hat négyzetméteres melléképületre is átterjedtek a lángok – tette hozzá Kapás Márton. Nógrád megye hivatásos és önkéntes tűzoltói rövid időn belül eloltották a lángokat mind a négy helyszínen, a tűzben szerencsére senki nem sérült meg egyik esetben sem.A legfontosabb tudnivalókA megbízott szóvivő arra is rámutatott, hogy száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen szabadtéri tűzhöz vezethet. Amennyiben egy település önkormányzata lehetőséget biztosít a növénymaradványok meggyújtására, a lakosoknak akkor is be kell tartania a „tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni” aranyszabályt. Emellett, ha feltámad a szél, azonnal abba kell hagyni az égetést. A tűzrakóhely mellé érdemes korábban odakészíteni az oltásához szükséges vizet és egyéb eszközöket. Egy lapát segítségével például könnyű földdel betakarni a még izzó részeket, megszüntetve ezzel a parázslást. 

A szabadtéri tüzek másik gyakori okozója az eldobott, égő cigarettacsikk. Emellett  fontos tudni azt is, hogy a kirándulóknak tábortüzet is csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad gyújtaniuk, illetve a túra előtt érdemes utánaolvasni, hogy az adott területen nem vezettek-e be tűzgyújtási tilalmat. 

Kapás Márton hangsúlyozta: aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze azt az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában