Végzés

2022.02.25. 10:56

Pénzbüntetés vár a szerzői jogokat megsértő salgótarjáni sörözőre

A szerzői jogi szabályok megsértése miatt indítottak nyomozást egy salgótarjáni söröző tulajdonosa ellen. Döntött a bíróság: a vádlott komoly pénzbírságra számíthat.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: Pexels

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei még 2019. októberében ellenőrzést tartottak egy salgótarjáni sörözőben, ahol éppen egy országos sugárzású adó műsora szólt a rádióból. A szerzői jogi szabályok megsértése miatt nyomozás indult, melynek végén a Salgótarjáni Járási Ügyészség a 41 éves férfi ellen szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétsége miatt vádat emelt – írja pénteki közleményében a Nógrád Megyei Főügyészség.

A szerzői jogról szóló törvény szerint a zeneművek nyilvános előadásának engedélyezésére a szerzői jogokat kezelő szervezet és a felhasználó között szerződés kell, hogy rögzítse a fizetendő jogdíjakat és a felhasználás egyéb feltételeit. Ennek értelmében a szerzői joggal védett zenék lejátszására alkalmas készülékek üzemeltetésével a vádlottnak, mint a vendéglátóhely üzemeltetőjének jogdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, amit azonban másfél évig elmulasztott, ezzel összesen 446.782 forint vagyoni hátrányt okozott az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnek.

A Salgótarjáni Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – az ügyészi indítvánnyal egyezően – pénzbüntetést szabott ki a vádlottal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában