Lángok

2022.01.25. 10:09

Tombolnak a kéménytüzek Nógrád megyében

Hétfőn három alkalommal riasztották kéménytüzekhez a Nógrád megyei tűzoltókat. Némi odafigyeléssel sok esetben megelőzhetőek lennének az ilyen káresetek.

Nool

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: NMH Archívum

Fotó: Hegedűs Márk

Három esetben riasztották kéménytüzekhez a Nógrád megyei tűzoltókat hétfőn – erről a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményben tájékoztatta a Noolt. Mint arról beszámoltak, kora délután Hugyagon, este pedig Diósjenőn, majd Rimócon izzott a lerakódott égéstermék családi házak kéményében. A vonuló egységek rövid időn belül eltávolították az izzó részeket. Rimócon egy, a kéménybe épített gerenda is átizzott, így a födémet is meg kellett bontani a tűz eloltásához. Személyi sérülés szerencsére egyik esetben sem történt.

Az utóbbi időben egyre nagyobb számban fordulnak elő kéménytüzek Nógrád megyében. Ahogy arról hétfői cikkünkben beszámoltunk, az elmúlt hétvégén öt alkalommal riasztották Nógrád megye tűzoltóit ilyen jellegű káresetekhez.

Ahhoz, hogy a kéménytüzeket megelőzzük, nem árt néhány fontos szabályt betartani. A katasztrófavédelem időről időre arra hívja fel a figyelmet, hogy a füstelvezetők évenkénti ellenőriztetése mellett a tüzelőanyagot is gondosan meg kell választani. Nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

A lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd, akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat.

A katasztrófavédelem kéményseprője munka közben
Forrás: NMH Archívum

Minden ötödik lakástűz a kéményben keletkezik. Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, az állampolgár által egyeztetett időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. A kéményseprést a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon, a 9.1 menüpontban vagy e-mailben a [email protected] címen lehet igényelni.

Forrás: NMKI és BM OKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában