ítélet

2021.10.01. 10:10

Súlyosításért fellebbeztek a nógrádi betörőbanda ügyében

A Salgótarjáni Járási Ügyészség súlyosítás érdekében fellebbezett annak a betörőbandának a tagjai ügyében, akik Magyarország több településén és Romániában követtek el vagyon elleni bűncselekményeket.

Forrás: shutterstock

A Nógrád Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlottak huzamosabb időn keresztül követtek el betöréseket országszerte, illetve Nagyváradon.

Többek között 2016. március 15. napján egy salgótarjáni utazási irodába tettek betörési kísérletet: ekkor hárman érkeztek a megyeszékhelyre, a betörést előre kitervelve. Először a szomszédos ruhaüzletbe hatoltak be a lakatot levágva, majd onnan a fal kibontásával akartak átjutni az utazási irodába. A riasztóberendezés megszólalása miatt ezt a bűncselekményt véghez vinniük nem sikerült, a széfben elhelyezett több mint 39 millió forint készpénz így nem lett a zsákmányuk.

Más helyszíneken azonban nagyobb sikerrel jártak. 2016. május 1-jén Nagyváradon egy ékszerboltot törtek fel a tetőt megbontva, ahonnan 37 millió forint értékben tulajdonítottak el lejt és aranyékszereket, de a vádlottak kilenc pontból álló bűnlajstromán szerepel lakásszövetkezeti betörés Budapesten és családi ház feltörése is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Az elkövetők valamennyien ismertek voltak már a hatóságok előtt, hárman többszörös visszaesők. A bíróság összesen majdnem 20 év szabadságvesztést szabott ki öt vádlottal szemben, hatodik társuk a bírósági eljárás alatt elhalálozott.

Az ügyészség a betöréssorozat két fő szervezője, a 6 év 6 hó fegyházbüntetésre ítélt, öt bűncselekményben érintett elsőrendű vádlott, és a 7 év 4 hó fegyházbüntetésre ítélt, tíz bűncselekménnyel megvádolt másodrendű vádlott terhére jelentett be fellebbezést a büntetés súlyosítása érdekében. Ezen két, többszörös visszaeső terheltre a bíróság akár 18-18 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatott volna. További egy társuk esetében a feltételes szabadságra bocsátás kizárása érdekében fellebbezett az ügyészség, két vádlott ítéletét pedig tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában