kinevezés

2021.06.30. 07:20

Az emberkereskedők sem menekülhettek a szécsényi rendőrkapitány elől

Dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője június elsejei hatállyal Bárnai Balázs rendőr őrnagyot nevezte ki a Szécsényi Rendőrkapitányság vezetőjének, továbbá rendőr alezredesi rendfokozatba léptette elő. A rendőr alezredes az elmúlt egy évben megbízással látta el a kapitányságvezetői feladatokat.

Lászlók Judit

Bárnai Balázs rendőr alezredes számos kiemelt ügyben dolgozott nyomozóként

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

– Milyen állomásai voltak a pályafutásának?

– Több mint húsz éve szolgálok a rendőrségnél. A főiskola elvégzése után a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál kezdtem dolgozni. Néhány év után, 2005-ben kerültem a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályára. Itt különböző beosztásokban szolgáltam. Majd 2008-tól a Nyomozó Alosztály vezetője lettem, 2010-től pedig egészen 2019-ig a Bűnügyi Osztályé. Aztán egy kis ideig az Elemző-Értékelő Osztálynál szolgáltam, néhány hónapig pedig megbízott főkapitány-helyettes voltam bűnügyi területen. Tavaly március elsején megbíztak a Szécsényi Rendőrkapitányság vezetésével, idén június elsejével pedig kineveztek.

– Hogyan tudta ezt a rengeteg tapasztalatot hasznosítani az elmúlt időszakban?

– Alapvetően bűnügyi területen láttam el szolgálatot, így a rendészeti ismeretekben kellett újra jobban elmélyednem. Ugyanakkor a megbízás kezdetével szinte egyszerre jelent meg a veszélyhelyzet, így a többi szervezethez hasonlóan az egész állományunknak egy teljesen új környezetben kellett megfelelnie a kihívásoknak. Ennek tekintetében mondhatom, hogy egy elég nehéz időszakon vagyunk túl.

– Az elmúlt egy évben megbízással látta el a Szécsényi-Rendőrkapitányság vezetői feladatait. Mennyire sikerült átlátni a térség bűnügyi helyzetét?

– A bűnügyi helyzetre már a rendőr-főkapitányságról is jól ráláttam, hiszen szakirányítói voltunk a megyében működő rendőrkapitányságoknak. Azonban azt tudni kell, hogy minden kapitányság más, ugyanis minden területnek vannak sajátosságai. Ezért a megfelelő együttműködés érdekében igyekeztem minél jobban megismerkedni a polgárőrséggel, a járási hivatallal, az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel és a lakosság egyéb csoportjaival. Így egy év elég volt ahhoz, hogy lássam, mik a problémák. Azonban ezek településenként eltérőek. Ezért igyekszünk ehhez viszonyulva ellátni a feladatainkat. Nyilván vannak veszélyeztetettebb területek, amelyekre próbálunk jobban koncentrálni.

Bárnai Balázs rendőr alezredes számos kiemelt ügyben dolgozott nyomozóként
Fotó: L.B. / NMH

– Milyen a Szécsényi Rendőrkapitányság helyzete a személyzet, illetve a technikai felszereltség vonatkozásában?

– Úgy gondolom, hogy egy rendőrkapitány ezen a téren sosem lehet elégedett. A meglévő erőinkből és eszközeinkből próbáljuk kihozni a maximumot. Emellett az elmúlt egy évben elég sok kollégát sikerült megtartani, és a régi munkatársak közül is többen visszatértek.

– Milyen emlékezetes esetei voltak eddigi pályafutása során?

– Számos kiemelt ügyben volt szerencsém dolgozni, nehezen tudnék kiemelni egyet közülük. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a holland királyi rendőrséggel közös nyomozócsoport tagjaként egy emberkereskedelmi hálózatot számoltunk fel. Az osztrák hatóságokkal közösen több százmillió forintos kerékpárlopást derítettünk fel. Ezenkívül az elmúlt tizenöt évben szinte minden, a megyében történt életellenes bűncselekménynél részt vettem a felderítésben.

– Hogyan fogadták a kollégák a kinevezését?

– Nagy szeretettel és tisztelettel fogadtak. Örülök annak, hogy egy ilyen kiemelkedő állománnyal dolgozhatok együtt, és igyekszem mindent megtenni értük.

Kiemelten kezelik a droghelyzetet

Bárnai Balázs, a Szécsényi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a bűnmegelőzésre és a drogfogyasztás visszaszorítására.

– Minden, a törvény által biztosított eszközt felhasználunk az ilyen helyzetekben, azonban a munkánkat nehezíti, hogy az új pszichoaktív szerek sok esetben nem minősülnek kábítószernek. Ráadásul sokkal olcsóbban és nagyobb mennyiségben állíthatók elő és terjeszthetők ezáltal. Éppen ezért nehéz az elosztóközpontokat felderíteni, hiszen sokszor maguk a fogyasztók is terjesztőkké válnak – mondta a kapitányságvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában