káresemény

2021.05.20. 12:51

Többek otthona is veszélybe kerülhet a mátrakeresztesi földcsuszamlás miatt

Nagy erőkkel vonultak ki megyénk önkéntes mentő szervezetei és a katasztrófavédelem munkatársai Mátrakeresztesre, ahol kilépett a patak a medréből földcsuszamlást okozva. Több ház is veszélybe került, amelyeket homokzsákokkal védenek.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, földcsuszamlás okoz gondot a településen lévő Kékesi út felső szakaszán.

Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, hogy a Mátrából leérkező vízmosás a 2408-as számú út alatti, eltömődött átereszen nem tudott átfolyni. Ehelyett az út mentén tovább haladt, majd egy kanyarban az úttest túlsó oldalán levő patakba ömlött. A víz az úttest és a patak közötti partfalat kimosta és arról több helyen földdarabok szakadtak le a mederbe.

– A helyszínre vonultak a pásztói és bátonyterenyei hivatásos tűzoltók, a HELP Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei, valamint a Nógrád megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. Utóbbi irányításával elterelték a vízmosásból leérkező vizet, tömlőkön keresztül vezették át az úttesten, amely így az áteresz végétől az eredeti irányba tudta folytatni az útját. Ezzel sikerült a patak menti földmozgást átmenetileg megállítani, valamint a vízátfolyást megszüntetni – közölte Molnár Adrienn.

Hozzátette: a HELP Mentőegyesület tagjai homokzsákokat, valamint Pásztó önkormányzata további homokzsákokat és homokot vitt a helyszínre.

Az egységek a közútkezelő kiérkezéséig megkezdték kiszivattyúzni az áteresznél felgyülemlett vizet, továbbá a beomlás helyszínén megtisztították a patak környezetét a leomlott földtől és faágaktól.

Molnár Adrienn arra is kitért, hogy a káresemény a lakóházakat közvetlenül nem veszélyeztette, azonban homokzsákokat helyeztek el egy ingatlannál, valamint az áteresz közelében. Végül kitisztították az átereszt munkagép segítségével.

A rendőrség is a helyszínre sietett.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elárulta, hogy a földcsuszamlás miatt az úttest járhatatlanná vált. A rendőrök az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták, a személygépjárműveket a Kékesi útra terelik, míg a busz- és tehergépjármű forgalom az útszakaszon szünetel.

Farkas Attila, a város polgármestere is a helyszínre ment.

– Az eset a Heves megyei szakaszon, a temető környékén történt, azonban olyan szempontból Mátrakeresztes is érintett, hogy amennyiben tovább csúszik a föld, akkor eléri a falu szélét, amely lakott terület – hangsúlyozta a polgármester.

Mint mondta, megnehezíti a munkálatokat, hogy olyan helyen történt az egész, ahová gép sem tud bemenni. Ugyanakkor nem azon a részen van a probléma, ahol eddig gond volt a településen.

Farkas Attila kiemelte, hogy az önkormányzatnak nincs illetékességi jogköre az érintett területen, hiszen az már Heves megye. A város közmunkásai azonban segítenek az esetnél, folyamatosan hordják a homokzsákokat a veszélyeztetett házakhoz. A polgármester bízik benne, hogy nem lesz további baj.

Bognár Sándorné, helyi lakos megijedt, amikor megtudta mi történt. Portálunknak úgy fogalmazott, hogy hallotta a szirénákat, majd az egykori kocsmához érkezve látta, hogy teherautóval viszik a homokzsákokat a házakhoz. Reméli, hogy nem ismétlődik meg a 16 évvel ezelőtti káreset.

Volt már víz miatt gond Mátrakeresztesen

Még 2005-ben a hirtelen lezúduló hatalmas eső következtében egy közeli víztározó kiöntött, a víz átszakította a gátat, majd a falun átfolyó Kövicses-patakba ömlött. A patak méretének többszörösére duzzadt és elöntötte a települést. A házakba sziklákat és iszapot hordott, autókat ragadott magával, és volt, akinek a fél ingatlanát elvitte. A káreset óta több óvintézkedést is megtett az elmúlt években Pásztó önkormányzata. A helyiek most bíznak benne, hogy még egyszer nem ismétlődik meg az egykori katasztrófa.

Cikkünk frissül!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában