támogatás

2021.05.27. 06:50

Speciális terepjárókat és felszereléseket kaptak a nógrádi önkéntes tűzoltók

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságától nemrégiben a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület kapott erdőtűzoltó járműveket és az azokhoz tartozó teljes málhafelszereléseket.

Lászlók Judit

Fotó: MAKRAI RICHARD FOTO

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága nemrégiben közölte, hogy negyvenhárom önkéntes tűzoltó-egyesület felszerelését korszerűsítik. A közelmúltban Budapesten tizenöt szervezet vehette át azokat a felmálházott gépjárműveket, amelyek segítségével eredményesebben küzdhetnek meg a pusztító erdőtüzekkel. Ezenkívül speciális felszereléseket és egyéni védőeszközöket is kaptak. A fejlesztés az Európai Unió polgári védelmi komplex modulok létrehozása című projektben valósul meg.

Mindezzel nyolc megyében – köztük Nógrádban is – jelentősen erősödik a mentő tűzvédelem. A járművek és eszközök azokra a helyekre kerültek, ahol különösen gyakoriak és pusztítóak a szabadtéri tüzek. Emellett az érintett megyékben a programnak köszönhetően hatvanfős erdőtűzoltó csoportok is bevethetők vész esetén.

Az erdőtüzek hatékony megfékezése sem jelenthet már akadályt az Ipoly-völgyi egyesület önkénteseinek
Beküldött fotó

Ezzel megvalósul a projektben vállalt „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul is, amely lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. Mindez csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése pedig 2 milliárd 300 millió forint.

Nógrád megyében a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, valamint az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület kapott erdőtűzoltó járműveket, az azokhoz tartozó teljes málhafelszerelésekkel együtt.

Renner Péter, az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy ők már nemrégiben átvették az erdőtüzek oltására kifejlesztett terepjárót.

– A jármű készenlétben áll Balassagyarmaton, az egyesület mentőbázisán. Ezzel tovább erősítve az Ipoly-parti város és vonzáskörzete mentő tűzvédelmét. A megkülönböztető jelzéssel – kék fénnyel és szirénával –, az elektromos csörlővel és a digitális rádióberendezéssel felszerelt gépjárművön többek között egy nagynyomású oltóberendezést, puttonyfecskendőket, motorfűrészeket, kéziszerszámokat is elhelyeztünk – mondta Renner Péter.

Szarvas Ákos, a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy járművük szolgálatra készen áll. Kiemelte, hogy az autónak a legfontosabb előnye, hogy bármilyen nehéz terepen képes haladni. Emellett a speciális eszközök, köztük egy nagynyomású oltóberendezés is, jelentős segítséget nyújtanak a bozóttüzek megfékezésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában