gyorshajtás

2020.10.03. 07:00

Egyre több öntörvényű sofőr száguldozik a nógrádi utakon

A gépjárművezetők egy része nem tartja a sebességhatárokat – nemcsak a főutakon, de a városokban és a falvakban sem. Mivel ebből könnyen baleset lehet, a rendőrök mindent megtesznek azért, hogy lekapcsolják a gyorshajtókat.

Nagy Orsolya

Egyre több balesetet okoznak szűkebb hazánkban a gyorshajtók. Peleskei Tamás gépjármű-szakoktató a szabálytalankodókkal kapcsolatban elmondta, hogy sajnos azt tapasztalja, egyre több az öntörvényű sofőr az utakon.

– Természetesen mindenhol megvan a gyorshajtás, ami a legfőbb baleseti oknak számít manapság. Az elmúlt időszakban azt tapasztaltam, hogy egyre inkább türelmetlenek az emberek, nem tartják be a KRESZ szabályait és felelőtlenek. Ez jellemző a főutakon, a falvakban és a városokban közlekedőkre is – árulta el Peleskei Tamás.

Hozzátette: bizonyos helyeken azonban sokszor indokolatlan a sebességkorlátozás.

A szakoktató példaként említette, hogy amikor kivágnak egy fát, gyakran hetekig ott marad a jelzőtábla. Ez gondot is okoz, még a tanulóvezetőknél is. A szakember úgy véli, hogy a gyorshajtóknak már a pénzbüntetés sem visszatartó erő. Sokkal erősebb szankciókat kellene bevezetni, és akkor talán megértenék az emberek, hogy be kell tartani a sebességhatárokat.

A rendőrök mindent megtesznek azért, hogy lekapcsolják a gyorshajtókat
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

A megengedett sebességet átlépő sofőröket szűrték ki a forgalomból a közelmúltban a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai egy összehangolt közúti közlekedésrendészeti ellenőrzés keretében.

– Az elmúlt hónapokban megtartott fokozott közúti ellenőrzésekhez hasonlóan az intézkedések célja a közlekedésbiztonság javítása, a kiemelt közlekedési szabályszegések visszaszorítása, valamint a balesetek megelőzése volt – hangsúlyozta Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Mint mondta, az akcióban részt vevő rendőrök a kettes és a huszonkettes számú főúton, továbbá a balassagyarmati, a szécsényi és a rétsági rendőrkapitányságok illetékességi területén hajtottak végre álló, valamint mozgó ellenőrzést.

– A fokozott ellenőrzés keretében összesen negyvenhét személlyel szemben intézkedtek az egyenruhások. A rendőrök a megengedett legnagyobb sebesség túllépése miatt negyvenkét sofőrrel szemben közigazgatási bírságot, egyéb közlekedési szabálysértések miatt pedig további öt emberrel szemben helyszíni bírságot szabtak ki – közölte a sajtószóvivő.

Még a zebra előtt sem fékezett

A Nógrád Megyei Baleseti Bizottság a közösségi oldalán osztotta meg a felvételt arról a száguldozó gyorshajtóról, akit a közelmúltban Nagyorosziban kaptak lencsevégre a traffipax kamerái.

Amikor a sebességmérő műszer felvételt készített a szabálytalankodó járművezetőről, az éppen a település lakott területén haladt át személygépkocsijával a megengedett 50 kilométer per óra helyett 91-gyel. A sofőr még akkor sem lépett a fékpedálra, amikor egy gyalogátkelőhelyet pillantott meg maga előtt. Akár 60 ezer forintos bírságot is kaphat.

A rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a közúti közlekedésre vonatkozó előírásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában