tragikus balesetek

2020.02.02. 19:47

Sokkoló előadásokkal hívták fel a figyelmet a közlekedés kockázataira Tarjánban

Akár egy defekt is okozhat végzetes tragédiát – derült ki a megyeszékhelyen megrendezett, két napos baleset-megelőzési rendezvényen, ahol a rendőrség szakemberei előadásokkal és vezetéstechnikai képzéssel próbálták felhívni a jelenlévők figyelmét a közúti közlekedés szabályaira és kockázataira. A látogatók számára a program végére világossá vált: a legtöbb sorsfordító ütközet elkerülhető lett volna egy kis odafigyeléssel.

Kakuk Klaudia, Palchuber Kinga

Vágvölgyi Zoltán, közlekedési és életvédelmi nagykövet ötlete nyomán, szakemberek bevonásával nagyszabású közlekedésbiztonság-javulást célzó program valósult meg két helyszínen, a megyeszékhelyen. A pénteki nyitórendezvényen tíz középiskola több száz 11-12. osztályos diákja, kollektívája és a meghívott szakemberek töltötték meg a József Attila Művelődési és Konferencia Központ mintegy hatszáz férőhelyes színháztermét.

A diákok Pintér József rendőr főtörzszászlós Baleset című baleset-megelőzési előadását tekintették meg, amelyben a 19 évnyi helyszínelői múlttal rendelkező veszprémi rendőr a karambolok médián túli világát mutatta be a fiataloknak. Bemutatójában olyan tragikus kimenetelű példákat hozott fel elrettentésként, amelyeknek tizen- és huszonéves fiatalok voltak az áldozatai, érintettjei.

A rendezvény szombaton az Erdész úti rutin pályán folytatódott, ahol vezetéstechnikai tréningen vettek részt az iskolák igazgatói, a kormányhivatal és polgármesteri hivatal dolgozói. A megjelentek három csoportban, három állomáson cserélődve, a rendőrség képzési módszereiből merítve túlélési stratégiákkal ismerkedhettek meg elméletben és gyakorlatban egyaránt.

Többek között a veszprémi Pintér József főtörzszászlós, baleseti-helyszínelő, Homonnai Péter főtörzszászlós a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ szakoktatója, valamint a balassagyarmati rendőrség főtörzszászlósa, Kótner Zoltán – aki a tavalyi év motoros rendőr Európa bajnoka lett – tartott előadást és gyakorlati oktatást a politikai, közigazgatási és oktatási vezetőknek.

A veszprémi rendőr Pintér József asztalán „Baleset” feliratú tábla jelképezte a tragédiákat kiváltó legfőbb baleseti okokat. Az előadásán ízelítőt adott munkájából, ahol sokkoló képkockákon keresztül mutatta be, hogy a biztonsági öv becsatolásának hiánya, az alkohol, a linkség, az előzés, a sebesség, az elalvás és telefon, akár egy másodperc alatt is végzetes szerencsétlenséget okozhatnak.

A két keréken közlekedők érdeklődéssel hallgatták Homonnai Péter főtörzszászlós, motoros rendőr előadását, aki ismertette milyen körülmények okozhatják motorosok a megcsúszását, a veszélyhelyzetek kialakulását a kanyarban valamint arra is rátért milyen technikákat alkalmazva lehet elkerülni illetve korrigálni az ilyen veszélyes közlekedési szituációkat. Hangsúlyt fektetve a gyakorlati tudás megszerzésére, Kótner Zoltán rendőr vezetésével az arra vállalkozók a bójákból épített pályán, gyakorolhatták a vezetési manővereket, a kormányzást, a fékezést és a hirtelen megállást. Az oktató szerint a balesetek kialakulásához hozzájárul, hogy az utakon közlekedők nincsenek tisztába saját és járműveik képességével, valamint nem rendelkeznek kellő rutinnal és vezetéstechnikai ismereteik is hiányosak.

A cél: kevesebb baleset az utakon

Vágvölgyi Zoltán, a rendezvény főszervezője elmondta: a program elsődleges célja az, hogy a politikai, a közigazgatási és az oktatási vezetők aktív bevonásával segítsék Magyarország közlekedésbiztonsági helyzetének javulását és a diákok körében meggyorsítsák a „közlekedési nagykorúság” elérését. Hozzátette: a rendezvénnyel továbbá adózni kívántak az Országos Baleset-megelőzési Bizottság idén 28 évvel ezelőtti megalakulása óta Magyarország útjain életüket vesztett több mint 28 ezer ember emlékének is. A Salgótarjáni Szakképzési Centrum vezetése és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is kiemelten fontosnak tartja diákok biztonságát, így a teljes mellszélességgel kiálltak a rendezvény megvalósítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában