közvetítő

2020.01.29. 11:20

Elkerülte a bírósági felelősségre vonást az ismerőse autóját ittasan összetörő férfi

A Pásztói Járási Ügyészség által elrendelt közvetítői eljárás elérte célját, a jármű önkényes elvételét elkövető, majd a barátja autójával az árokba hajtó gyanúsított ugyanis megtérítette a sértettnek a bűncselekménnyel okozott kárt, így elkerülte a bírósági felelősségre vonást.

Dr. Bóna Gyula főügyész tájékoztatása szerint a büntetőeljárási törvény alapján a bűnügyekben eljáró hatóságoknak különös hangsúlyt kell fektetniük a sértettek jogainak érvényesítésére. Nógrád megye ügyészi szervei ezt folyamatosan figyelemmel kísérik, így a Pásztói Járási Ügyészség a közelmúltban egy jármű önkényes elvétele miatt indult ügyben rendelte el a közvetítői eljárást.

A megalapozott gyanú szerint a 21 éves gyanúsított 2019 januárjában egy este felkereste barátját, és beszélgetésük közben az asztalról magához vette a barátja gépkocsijának indítókulcsát. Amikor elhagyta az ingatlant, az autót elindította, röviddel ezután azonban ittassága okán Pásztón egy árokba hajtott, a gépkocsit ott lezárta és másnap reggel a kulcsot visszavitte a sértettnek. A járműben a baleset következtében 177.635.- Ft kár keletkezett.

A nyomozás során a gyanúsított a jármű önkényes elvételének bűntettét beismerte, és kérte az ügyben közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a sértett is hozzájárult.

A közvetítői eljárást a Pásztói Járási Ügyészség is alkalmazhatónak találta, álláspontja szerint a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását a mediáció nagyban elősegíti. A közvetítői eljárás ugyanis olyan konfliktus-kezelő eljárás, amelynek célja, hogy független közvetítő bevonásával a konfliktus rendezésének megoldását tartalmazó, a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítő írásbeli megállapodás jöjjön létre a sértett és az elkövető között.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal pártfogó felügyelője a közvetítői eljárást 2019 novemberében eredményesen be is fejezte, a felek megállapodását – mely szerint a gyanúsított bocsánatot kér és 178.000,- Ft-ot két részletben megfizetett a sértettnek – az ügyészségnek megküldte, erre tekintettel a Pásztói Járási Ügyészség a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvá tevő gyanúsítottal szemben az eljárást megszüntette.

Ezzel a sértett kára gyorsan, egyszerűen és maradéktalanul megtérült, a gyanúsított elkerülte a bírósági felelősségre vonást, és a közvetítés a Pásztói Járásbíróság tehermentesítését is szolgálta, mert nem kellett lefolytatnia a büntetőeljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában