tűzesetek

2019.08.21. 15:41

Bátonyterenyén és Nógrádmarcalban is a szemét égett

Kétszer is szeméttűzhöz vonultak a hivatásos tűzoltók Nógrád megyében.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint összehordott szemét égett három négyzetméteren kora délután Bátonyterenyén, a Piac úton. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral eloltották a tüzet.

Kigyulladt a hulladék egy huszonöt négyzetméternyi hulladéklerakat közepén késő délután Nógrádmarcalban, a hulladéklerakó telepen. A telep biztonsági szolgálata a balassagyarmati hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt porral oltóval megkezdte az oltást. Az egység kiérkezésekor egy-két négyzetméteren égett a mintegy négy-öt méteres magasságban felhalmozott hulladék, de a tűzzel érintett terület nagyságát pontosan nem lehetett meghatározni, mert a tűz a hulladéktömegen belül is terjedhetett. A tűzoltók két vízsugárral oltották el a tüzet.

A tűzesetek során senki nem sérült meg.

A napok óta tartó magas hőmérséklet és a csapadék hiány következtében az aljnövényzet teljes mértékben kiszáradt. Ilyenkor egy apró láng is elég és nagy területen elterjedhet a tűz, rendkívül nagy kárt okozva. Fokozottan igaz ez, amennyiben erdős terület vagy lakóház mellett keletkezik a tűz.

Bár országos szinten a tűzgyújtási tilalmat nem rendelték el, azonban a belterületen történő égetést az önkormányzati rendelet is szabályozza. Amennyiben kerti hulladék égetését tervezzük, mindenesetben tájékozódjunk a helyi szabályozásról. Ezt megtehetjük a települési önkormányzatoknál, illetve azok honlapjain is.

Fontos, hogy amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a szárazság miatt veszélyes az égetéssel járó tevékenységünk és azt jogszabály nem tiltja, akkor halasszuk másik időpontra. Amennyiben mégis elégetjük a felhalmozódott kerti hulladékot, gondoskodjunk a tűz esetleges tovább terjedését megakadályozó oltóvíz jelenlétéről. Egy felszerelt locsolótömlő vagy a tűz környezetében elhelyezett vízzel megtöltött edény gyakran segítségünkre lehet.

Az NMKI kéri a megye lakosait, hogy az elkövetkező napokban még nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel végezzenek bármilyen tűzveszélyes tevékenységet. Abban az esetben, ha elkerülhetetlen ezek tevékenységek végzése, akkor minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóvízről és ha nem tudunk úrrá lenni a lángokon, haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívó számon.

 

Címkék#tűz
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában