vegetáció

2019.03.26. 14:41

Nem csitulnak a szabadtéri tüzek, hétfőn ötször vonultak tűzoltóink

Öt esetben vonultak a Nógrád megyei tűzoltók hétfőn szabadtéri tüzek miatt.

nool.hu

Archív fotó, Hüvösi Csaba

Amint azt Angyal Esztertől, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől megtudtuk, Pásztón egy hektáron, Legénden négyszáz négyzetméteren, Jobbágyiban kétszáz négyzetméteren, Sóshartyánban és Mátraverebélyben pedig néhány négyzetméteren lángolt a száraz fűvel, náddal, bozótossal borított terület. A lángokat a pásztói, a berceli, a salgótarjáni és a bátonyterenyei hivatásos tűzoltók fékezték meg puttonyfecskendőkkel és kéziszerszámokkal.

– Noha március huszonhatodikai hatállyal ismét elrendelte Nógrád megyére vonatkozóan a tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága, még mindig sok a felelőtlenül égető. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát ugyanis az emberek okozzák – tudatta a szóvivő.

A mai naptól életbe lépett tilalom értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdőterületeken és fásításokban, illetve az ezek határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon is, de tilos a parlag- és gazégetés is. A tűzgyújtási tilalom, azaz a fokozott tűzveszély időszaka március huszonhatodikától, azaz mától, visszavonásig él Nógrád megye teljes területére vonatkozóan. A tilalom felülírhatja az önkormányzati rendeletben foglalt, szabadtéri égetésre vonatkozó lehetőségeket is, ezért mindenkit arra kérünk, hogy mielőtt tüzet gyújtana a szabadban, tájékozódjon az adott településre vonatkozó önkormányzati rendeletről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában