cserbenhagyás

2019.01.14. 11:30

Salgótarjáni zebrán gázolt gyalogost, majd nyugodtan hazataxizott

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette miatt emelt vádat a gépjármű vezetőjével és két utasával szemben a Balassagyarmati Járási Ügyészség 2017 júliusában, mely ügyben a Balassagyarmati Törvényszék, mint másodfokú bíróság súlyosította az elsőfokú ítéletet.

Az I. rendű vádlott 2016. szeptember 29-én este, Salgótarján belterületén, a Rákóczi úton vezette gépkocsiját esti sötétségben, de működő közvilágítás mellett. A jármű jobb első ülésén utazott a férfi három éves gyermeke, a hátsó ülésen pedig két felnőtt utas.

A férfi a megengedett legnagyobb sebességet meghaladó, egyben a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítése során elvárhatóhoz képest jelentősen eltúlzott, 53-59 km/h sebességgel közelítette meg a táblával is jelzett gyalogos-átkelőhelyet. Mivel a tőle elvárható fokozott figyelmet és körültekintést elmulasztotta, későn észlelte, hogy egy, a korábbi lábsérülései miatt is lassú járású gyalogos a menetiránya szerinti bal oldalról lelépett az úttestre és a gyalogos-átkelőhelyen elindult. A vádlott közvetlenül a gyalogos elütése előtt ugyan fékezni kezdett, azonban a haladási iránya szerinti jobb forgalmi sáv középső részén gépkocsija első részével elütötte a sértettet, aki a gépkocsinak ütődött, majd az úttestre zuhant. Az ütődés következtében a szélvédő jobb oldala betört, az üvegszilánkok az utastérbe, a kiskorú gyerek irányába repültek.

A vádlott a baleset észlelésekor ugyan fékezett, azonban nem állt meg, hanem a helyszínről elhajtott, majd mintegy 3 kilométer megtétele után a kocsijából kifogyott a benzin, ezért taxit hívott és hazament. A személygépkocsi két utasa szintén otthonába távozott anélkül, hogy a balesetben megsérült gyalogos részére bármiféle segítséget nyújtott volna.

Az első fokon eljárt Salgótarjáni Járásbíróság 2018 júniusában a gépkocsit vezető vádlottat bűnösnek mondta ki maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettében. Ezért őt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A büntetlen előéletű társai közül az egyiket 1 évre próbára bocsátotta, míg másikukat közérdekű munkára ítélte, mert ők is elkövették a segítségnyújtás elmulasztását.

Az ügyész az I. rendű vádlott terhére fellebbezést jelentett be, figyelemmel a baleset körülményeire (gyorshajtása során a gyalogos-átkelőhelyen feltétlen elsőbbséggel rendelkező személyt ütött el, saját gyermekét is veszélybe sodorva), a vádlott baleset utáni – erkölcsileg is súlyosan kifogásolható magatartására –, valamint a férfi korábbi közlekedési kihágásaira is.

A Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezést alaposnak ítélve súlyosította az elsőfokú ítéletet: az I. rendű vádlottat 2 év végrehajtandó szabadságvesztésre és 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Forrás: ugyeszseg.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában