Nógrád megye

2018.07.11. 19:54

Fergetes élmények: hatodik alkalommal táboroztak az ifjú tűzoltók (videó)

Az idei évben hatodik alkalommal szervezték meg a Salgótarjáni Tűzoltó Gyermektábort, amelynek a salgótarjáni Tó-Strand adott otthont.

– A gyerekek a Tarjáni Gyermektáborba költöztek be hétfőn reggel, ahol Pál Erika, a Salgótarjáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke, egyben a tábor főszervezője és a felügyelő kollégák együtt köszöntötték a kis tűzoltókat. Ezek után az ifjoncok megismerkedtek a tábor legfontosabb szabályaival és szó esett a hét ütemtervéről is – mondta el portálunknak Angyal Eszter. A sajtószóvivő hozzátette: Az első nap délutánja azzal telt, hogy elsajátították az elsősegély nyújtás legfőbb szabályait. A Magyar Vöröskereszt szakembereinek segítségével megtanulták többek között az újraélesztést és a sebkötözés alapjait.

Kedden tűzoltó alapismereteket tanulhattak a táborozók, mint például a puttonyfecskendőből vizes palackra lövés, bevetési ruha időre történő felöltése, tömlőgurítás, tűzoltó készülék ismereti gyakorlat, veszélyes anyag ismereti foglalkozás, ügyességi pálya menekülő kámzsában. Tudásukról később egy verseny keretén belül adtak számot, amelynek fődíja egy csokitorta volt. A finomság után újabb kaland várt rájuk. A Rózsaszín Párduc Tömegsport Egyesület íjászati részlegének vezetője segítségével kipróbálhatták ezt az ősi vadászati módot, amely nagy sikert aratott.

A szerdai nap programja korán indult, a reggeli után felkerekedtek és Budapest felé vették az irányt. A fővárosban a Zugligeti Libegő, majd János-hegy és az Erzsébet-kilátó nyújtott felejthetetlen élményt a táborozók és kísérőik számára. Délután a csoport ellátogatott a szentei Maszlik Családi Gazdaságba, ahol maguk is kipróbálhatták a tehénfejést, megismerkedtek a sajtkészítés rejtelmeivel, majd végezetül, mindenki legnagyobb örömére kóstolót is kaptak a gazdaság saját készítésű sajtjaiból.

Angyal Eszter elmondta, hogy a csütörtöki napon a kis tűzoltók off road autókkal hódították meg a Karancs-hegyet. A 729 méter magas „palóc Olümposz”-t mintegy húsz perc alatt küzdötték le, majd a végállomást követően a hegytetőn lévő kilátóról csodálhatták meg a tájat, onnan rövid sétával a Margit-kápolnánál pihentek a visszaút előtt. Később egy „vizes délutánt” tartottak. Megtekintették a salgótarjáni hivatásos tűzoltók vízből mentési gyakorlatát, amelynek végeztével a bátrabbak mentőmellényt felvéve csónakázhattak a tavon, és a tóparton locsolkodhattak. Ezt követően a tábor közkedvelt programja következett, strandolás a városi strandon.

Az utolsó napon közlekedésbiztonsági programot szerveztek. Elsőként a salgótarjáni rendőrkapitányság szakembere gyerekeknek szóló videókban hívta föl a figyelmet a szabályszerű közlekedésre mind gyalogosan, mind kerékpáron. Ezt követően Szabó József a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) szakképzési-oktatási tanácsadójától szintén hasznos ismereteket sajátítottak el játékosan.

Az autós közlekedéssel kapcsolatos kisfilm levetítését követően a gyereknek kellett a látott szabálytalanságokat felfedezniük nyereményért cserébe, majd egy szimulátoron mérték össze tudásukat.

Az ebédet és a búcsúzkodást követően délután kettő órakor bezárta kapuit a tábor, az elköszönést követően egyhangúlag elhatározták, hogy egy év múlva ugyan-úgy, ugyan-itt újból találkoznak.

Forrás: NMKI

Kiemelt fotónkat készítette: Ladóczki Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában