Időjárás

2022.10.01. 07:41

Morcos arcát mutatja ma az időjárás Nógrád megyében: zivatarokra kell számítani

A várható zivatarok miatt adott ki első szintű, citromsárga riasztást Nógrád megye teljes területére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nool

Esőkabát, vagy esernyő ma mindenképpen legyen kéznél!

Forrás: Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint újabb hullámban érkezett csapadékzóna az ország területe fölé, melyből helyenként zivatarok is előfordulhatnak, amit viharos szél, apró szemű jégeső és intenzív csapadék kísérhet. Kora reggel első szintű, citromsárga riasztást adtak ki Nógrád megye minden járására, a néhány órán belül várhatóan kialakuló zivatarok miatt, ugyanakkor hozzátették, hogy délelőtt várhatóan átmenetileg csökken majd ezeknek a száma az országban.

– Délután hazánk délkeleti felén mutatkoznak kedvező feltételek újabb zivatarok kialakulására, a délkeleti, keleti határ közelében pedig akár heves zivatarok is előfordulhatnak. A cellákat viharos kifutószél, jégeső és lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérheti. Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység – tájékoztatott a Szolgálat. 

Forrás: met.hu

A Köpönyeg.hu szerint gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket. Mint írják, az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességük is romolhat. Épp emiatt sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet, s náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

Vasárnap már némiképp barátságosabb arcát fogja mutatni várhatóan az időjárás: a reggeli párásság megszűnése után változóan felhős, napos időre számíthatunk, futó zápor főleg a Dunántúlon fordul majd elő. Délelőtt még erős lesz az északnyugati szél, délután aztán mérsékelt délnyugati légmozgás lesz, a délutáni órák hőmérséklete 19 fok körül alakul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!