Riasztás

2022.08.28. 07:21

Zivatarok csaphatnak le a hét utolsó napján Nógrád megyére

Zivatarok veszélye miatt adott ki első szintű, citromsárga riasztást Nógrád megye teljes területére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nool

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

A figyelmeztető előrejelzés szerint ma szórványos jelleggel kell zivatarra számítani, a Tiszántúlon délutánig alacsonyabb valószínűséggel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint az erősebb gócokat intenzív csapadék, viharos széllökés és jégeső is kísérheti. A zivatarhajlam várhatóan késő estére csökken majd.

Forrás: met.hu

Hétfőn szintén hasonló időre kell majd számítaniuk a Nógrád megyében élőknek, emiatt jelenleg első szintű, citromsárga figyelmeztetés van érvényben a megyére vonatkozóan. Mint írják, a kialakuló zivatarok környezetében elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent majd, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat a hét első napján.

Forrás: met.hu

A Köpönyeg.hu orvosmeteorológiai jelentése szerint gyenge hidegfronti hatás terheli a szervezetünket. A tartós hőség okozta tünetek mellet a megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. 

A folytatásban fokozatosan szűnik majd meg az eddigi tikkasztó meleg

Vasárnapra még a zivatarok mellett 25 és 31 fokos hőmérsékleti értékekre kell számítani, hétfőn már várhatóan 28 fok körüli értékeket mérhetünk majd a Köpönyeg.hu előrejelzése szerint. Kedden változóan napos, gomolyfelhős időre van kilátás, csapadékra kicsi az esély. Mérsékelten meleg nyári idő várható 25-30 fokos maximumokkal. Szerdán eleinte csak fátyolfelhők zavarják a nyárvégi napsütést, majd estétől magasra törnek a gomolyok és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Egyelőre marad a 27-28 fokos csúcsérték. Csütörtökön, azaz szeptember első napján erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és szórványosan valószínű eső, zápor, zivatar. Ezzel együtt az északnyugati szél is megerősödik, mellyel hűvösebb levegő érkezik hazánk térségébe: 20-27 fok valószínű az iskolakezdés napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!