Időjárás

2022.08.15. 07:45

Kisebb zivatarok zavarhatják hétfőn a napot Nógrádban, a folytatás viszont igazi strandidőt ígér

Zivatarok miatt adott ki Nógrád megye teljes területére első szintű figyelmeztetést hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nool

Kisebb zivatarokra kell készülni

Forrás: Shutterstock

Az előrejelzés szerint ma a késő délelőtti, déli óráktól kell számítani zivatarok kialakulására – legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, keleti harmadán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hozzátette, hogy a zivatarokat átmeneti intenzív csapadék, kisebb méretű jég, egy-egy helyen 60 kilométer per óra feletti szél is kísérheti.

Forrás: met.hu

Fronthatás szerencsére nem terheli szervezetünket a Köpönyeg.hu orvosmeteorológiai jelentése szerint. A kánikula viszont okozhat egészségügyi problémákat, ami leginkább az időseket, és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. 

– A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés jelentkezhet – írták. Felhívták a figyelmet arra is, hogy erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. 

Péntekig valódi strandidő várható

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden a napsütést több helyen zavarják majd gomolyfelhők, és a nap első felében főleg a Dunántúlon, míg délután inkább a Dunától keletre alakul ki zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül és 33-34 fok körüli hőség lesz. Szerdán és csütörtökön túlnyomóan napos, száraz, igazi strandidőre van kilátás, a csapadékra igen kicsi az esély. Tovább fokozódik a hőség, több helyen forróság lesz 35 fok feletti maximumokkal. Pénteken északnyugat felől hidegfront érkezik szórványos záporokkal, zivatarokkal és egyre nagyobb területen megerősödő északnyugati széllel. Északnyugaton 26, délkeleten még 36 fok körül változhat a hőmérséklet. Szombaton borongós időre van kilátás elszórt záporokkal és erős, néhol viharos északnyugati széllel. Megszűnik mindenhol a hőség: délután csak 22-29 fok lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!