Kánikula

2022.08.05. 07:26

Hőségre és elszórtan némi esőre is készülnünk kell a hétvégén Nógrád megyében

Tagadhatatlanul tombol a nyár, Nógrád megyére hőség miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre. Enyhébb felüdülést csak vasárnapra ígérnek a nagy forróságból.

Nool

Borítóképünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Pénteken tovább fokozódik a hőség, a nyugati és észak-északkeleti megyék kivételével a legtöbb helyen már 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet, a nagyobb városokban azonban már 28-29 fok közötti értéket is elér az átlaghőmérséklet – írja péntekre vonatkozó előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Várhatóan a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul majd pénteken Nógrád megyében is, ezért citromsárga, azaz első szintű figyelmeztetést adtak ki szűkebb hazánkra hőség miatt.

Forrás: met.hu

A köpönyeg.hu szakembere szerint a tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. 

Ami a folytatást illeti, hétvégén helyenként felbukkanó gomolyfelhőkre, záporokra, napsütésre és melegre egyaránt számítanunk kell. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint ugyanis szombaton a sok napsütés mellett északnyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak elszórtan (főleg estefelé az északi tájakon) alakul ki. Az északnyugati szél megerősödik, a hőmérséklet pedig 30 és 39 fok között változik majd. Vasárnap változóan felhős lesz az ég, de napsütés is várható. Csak elszórtan fordulhat elő zápor, vagy zivatar és 32 fok körüli értékeket mérhetünk, emellé megélénkülő északkeleti szél is társulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!