Időjárás

2022.07.02. 09:18

Zivatarok mellett hőségre is figyelmeztetik a nógrádiakat

Mindenre fel kell készülni.

Nool

Egy kutya a párakapu alatt a hõségben Salgótarjánban

Forrás: Komka Péter, MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a reggeli órákban a zivatarok fokozatosan a keleti, északkeleti területekre szorulnak vissza, majd elhagyják az országot, feloszlanak. Az erősebb cellákat viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. Napközben a csapadékhajlam átmeneti csökkenését követően a késő délelőtti óráktól az ország keleti, északkeleti felén ismét fokozódik a zivatartevékenység, majd a délutáni órákban az Északi-középhegység nyugati területein és az Alföldön is lehet számítani zivatarok kialakulására. A cellákhoz főként felhőszakadás, valamint viharos széllökések társulhatnak, de jégeső is előfordulhat. Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén komolyabb felhőszakadásokra is van esély, ezeken a területeken a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége akár az 50 mm-t is meghaladhatja.

Szombaton a Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg, keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 fokot.

A Köpönyeg előrejelzése szerint délután újra megnövekszik a felhőzet, de inkább csak estefelé a Tisza vonalában fordulhat elő néhol zivatar. Erős, nyugaton viharos lesz a szél, de délutánra mérséklődik a légmozgás. 29 és 36 fok között változik a hőmérséklet - a Nyugat-Dunántúlon lesz érezhető a gyenge hidegfront. Vasárnap sok napsütés várható, kevés gomolyfelhővel. Esetleg délen pattanhat ki helyi zivatar. Visszatér az országos hőség: 30-36 fok lesz délután.

A nagy meleg miatt az egész ország területére tűzgyújtási tilalmat vezettek be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!