Időjárás

2022.07.04. 07:30

Fokozódik a kánikula Nógrádban, keddtől viszont záporok frissíthetik a tikkasztó hőséget

Ma még fokozódik a hőség, de hétfő este eléri egy hidegfront az országot, ami a hét második felében hoz majd egy kis felfrissülést.

Nool

Fontos figyelni a folyamatos folyadékbevitelre!

Forrás: Hegedűs Márk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre is a hőség miatt adott ki első szintű, citromsárga figyelmeztetést Nógrád megye területére. A figyelmeztetés értelmében a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerint is sok napsütésre számíthatunk a nap első felében, de délutántól elkezd megnövekedni a gomolyfelhőzet, és északnyugat felől záporok, zivatarok alakulnak ki. Országos hőség, délen forróság lesz 32-39 fokos maximumokkal. Az északnyugati szél megélénkül. 

Forrás: met.hu

Kedden egy érkező hidegfront hatására gyakran növekszik már majd meg a gomolyfelhőzet, és eleinte főleg északnyugaton, majd máshol is előfordul zivatar, zápor. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, a hétfőitől már pár fokkal enyhébb, de még mindig közel 33-34 fok körüli értékeket mérhetünk majd. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden már zivatarok kialakulásának veszélyére figyelmezteti a nógrádiakat.

Forrás: met.hu

Ami a folytatást illeti, a köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerda reggelig keleten még lehet csapadék, majd sok napsütés következik gomolyokkal. Délután elszórtan lehet majd zápor, zivatar, a hőmérséklet pedig várhatóan 29 és 34 fok között változik. Csütörtökön egy újabb hidegfront érkezik erős északnyugati széllel, és szórványos záporokkal, zivatarokkal, de egyelőre marad a 30 fok körüli kánikula. Pénteken a gyakran erősen felhős égből elszórtan alakulnak majd ki záporok, az északnyugati szél pedig erős lesz. Megszűnik a hőség: délután már csak 24-29 fok valószínű.

Forrás: köpönyeg.hu

Orvosmeteorológiai szempontból a szakemberek továbbra is a kánikula veszélyeire figyelmeztetnek mindenkit. A köpönyeg.hu tájékoztatása szerint a tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő. 

– A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást – írják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!