Időjárás

2022.06.13. 19:28

Zivatarok miatt riaszt a meteorológia Nógrád megyében

Első szintű, citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megye minden járására a várható zivatarok miatt.

Nool

Villámok is kísérhetik a zivatarokat

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Kiadta a riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megye mind a hat járására a következő órákban várható zivatarok miatt. A szolgálat jelentése szerint hidegfront vonul ma át hazánk felett, amelynek hatására kedvező feltételek adódnak a zivatarok kialakulásához. Zivatarok leginkább a Dunántúl nyugati felén alakulhatnak ki nagyobb számban, sőt, a délnyugati országrészben egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Alacsonyabb valószínűséggel a Dunántúl keleti felén, illetve az Északi-középhegység térségében is előfordulhat egy-egy zivataros góc. A cellákhoz viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék, a nyugati, délnyugati tájakon felhőszakadás is társulhat. Este még az említett tájakon előfordulhat zivatartevékenység, majd az éjszakai órákra fokozatosan stabilizálódik a légkör – írták az előrejelzésben.

Forrás: met.hu

Az áthaladó front miatt ma gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek – áll a Köpönyeg.hu orvosmeteorológiai jelentésében.

Mi várható a folytatásban?

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden a többórás napsütést követően gomolyfelhők jelennek meg az égen, de csapadék nem alakul ki. Az északnyugati szél még élénk lesz, a hőmérséklet 24-25 fok köré csökken és kissé felfrissül a levegő. Szerdán és csütörtökön sok napsütésre van kilátás, nappali gomolyfelhő-képződéssel, a csapadékra kicsi az esély. Várhatóan kellemes nyári időnk lesz, délutánonként 24-30 fokos hőmérséklettel. Pénteken a többórás napsütést gomolyfelhők zavarhatják, de csak néhol fordul elő zápor. Az északnyugati szél megerősödik és 27-29 fokos meleg valószínű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!