Időjárás

2022.05.25. 07:18

Zivatarokra figyelmeztetnek szerdán Nógrád megyében

Első szintű, citromsárga figyelmeztetést adott ki Nógrád megye területére szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nool

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára első szintű figyelmeztetést adott ki Nógrád megyére a várhatóan kialakuló zivatarok veszélye miatt. Azt írják: elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat megyénk területén. Hozzátették, hogy a zivatartevékenység fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át, és a délelőtt folyamán elhagyja az országot.

Mindennek az az oka, hogy szerdán egy hidegfront éri el az országot, amelynek hatására délutántól ismét zivatarok kialakulására lehet számítani: először az Észak- Dunántúlon és az északi megyékben, majd az Alpokalján és másutt is egyre többfelé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kialakult gócok kelet felé haladnak majd, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

Forrás: met.hu

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint is megérkezik szerda estétől nyugat felől az újabb zivatartömb, amely miatt elsősorban a déli tájakon heves zivatarok is lehetnek felhőszakadással, néhol jégesővel. Ettől függetlenül ma 25 és 32 fok közötti nyárias melegre kell számítani. Csütörtökön sok napsütés várható, esetleg estefelé nyugaton fordul majd elő kisebb zápor. Az északnyugati szél eleinte még élénk lesz, majd fokozatosan mérséklődik. Ezen a napon az előrejelzések szerint 26 fok körüli értékeket mérhetünk. Pénteken északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és estétől egyre többfelé alakul ki zápor, eső és az északnyugati szél is ismét erőre kap majd. Péntek délután 24-29 fok valószínű. 

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétvégére sem túl jók a kilátások: szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég. A déli tájakon több helyen, máshol szórványosan várható eső, zápor. 15 és 24 fok közé gyengül a nappali felmelegedés. Vasárnap változóan felhős időre van kilátás, és már csak elszórtan fordul elő zápor, a hőmérséklet pedig várhatóan 17 és 21 fok között alakul majd.

Forrás: koponyeg.hu

Ami az orvosmeteorológiát illeti, a köpönyeg.hu szakembere szerint jelenleg gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. Kiderült az is, hogy a frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!