Időjárás

2022.05.03. 06:50

Eső és napsütés is várható Nógrád megyében, támadnak a pollenek

Egyre melegszik az időjárás az elkövetkezendő napokban, de több lesz a csapadékos, mint a napsütéses órák száma. Ennek ellenére a pollenek koncentrációja is tovább növekszik.

Nagy Orsolya

Forrás: MW

Forrás: MW

Bár több zápor és zivatar is várható a napokban, mégsem lélegezhetnek fel teljesen az allergiások. A Nógrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint további felmelegedés lesz a héten, így felerősödhet a pollenterhelés. Szűkebb hazánkban a fűz, a platán, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közé tartozó dió, gyertyán és bükk pollenje várhatóan közepes tartományban alakul. Alacsony koncentrációban, de már jelen van a levegőben a nyár, a kőris, a juhar, az éger, a szil, a fenyőfélék és az eperfafélék virágpora, de egyes gombák spórája is. A felmelegedés hatására gyorsan erősödhet és hamar elérheti a tüneteket okozó koncentrációt a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja is. 

A kormányhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az allergiásoknak érdemes követni a pollennaptárt és figyelni a jelentéseket, így már időben elkezdhetik a terápiás megelőzést. A tüneteket befolyásolja például, hogy mennyire erős az adott légköri allergén és az, hogy arra mennyire érzékeny az adott személy. A legjellemzőbb panaszok leginkább egy megfázáshoz hasonlítanak: orrfolyás, változó gyakoriságú tüsszögés és köhögés, de ezek mellett jellemzően jelentkezik orr-, szem- vagy bőrviszketés is. 

Páll Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, hogy mivel a levegő nem igazán fog mozogni és az időjárás is melegszik majd, így ezen tényezők kedveznek a polleneknek. 

– A hét további napjaiban erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, záporok és zivatarok várhatók majd, de akár felhőszakadás és erősebb széllökések is lehetnek Nógrád megyében. Az éjszakai órákban körülbelül 6–7 Celsius-fok lesz, napközben pedig 20–22 Celsius-fokra emelkedhet a hőmérséklet – emelte ki Páll Márton. Hozzátette: napsütéses órák is lesznek azért a csapadék mellett, de tartósan száraz időjárásra a héten biztosan nem lehet számítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!