időjárás

2021.08.05. 06:24

Felhőszakadás és zivatar miatt adtak ki figyelmeztetést Nógrád megyére

Még mindig érdmes lesz magunknál tartani az esernyőinkat, mert zivatarok és felhőszakadás miatt is adtak ki figyelmeztetést csütörtökre Nógrád megyére

Nool

Budapest, 2017. augusztus 6. Gyalogosok futnak át az úttesten az esõben Budapesten, az Állatkerti sétányon 2017. augusztus 6-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

A köpönyeg.hu előrejelzése alapján csütörtökön erősen felhős lesz az ég, és eleinte csak északnyugaton, később már egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Tartósabb eső a Nyugat-Dunántúlon lehet. 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet – ÉNy-on lesz a leghűvösebb. Az északnyugati szél megerősödik.

Fotó: köpönyeg.hu

A hétvég utoló napjaira zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megyére. Nyugat, északnyugat felől több hullámban kiterjedt zivatartevékenységre kell készülni, amely napközben kelet, északkelet felé terjed. Estétől északnyugat felől csökken, illetve egyre inkább megszűnik a zivatarhajlam. A zivatarokhoz általában nagy mennyiségű csapadék (15-35, néhol > 35 mm), erős vagy viharos széllökés (50-75, esetleg > 75 km/h) és esetleg jégeső (jégméret jellemzően < 1-2 cm) társulhat. Elsősorban az ország keleti, délkeleti felén/harmadán csütörtökön a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok létrejöttére is van esély, ezeket a felhőszakadás mellett, károkozó szélroham (> 80-90 km/h) és nagyobb méretű jég (> 2 cm) is kísérheti. A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár ezt meghaladó erősségű károkozó szélroham is előfordulhat. A legrosszabb forgatókönyv szerint ezeken a területeken nem kizárt a 100 km/h-t meghaladó szélroham sem az egyéb már felsorolt kísérőjelenségek mellett, így ezekre a területekre a piros riasztás is indokolt lehet.

Fotó: met.hu

Az előrejelzés szerint elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A betegeket és az időseket megviselheti a front

A köpönyeg.hu hozzátette: gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegek panaszai fokozódhatnak. Náluk mellkasi fájdalom, vérnyomás emelkedés jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!