veszélyes időjárás

2021.07.18. 19:31

Bekeményít az időjárás: nagy viharokra számíthatunk vasárnap éjjel

Felhőszakadás miatt több megyére is riasztást adtak ki. Zivatar miatt pedig az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Nool

Nagy fordulatot vett az időjárás szűkebb hazánkban. Az eddigi tikkasztó hőséget felváltja a zivatar és a felhőszakadás, nem is akárhogyan: az Országos Meterológiai Szolgálat felhőszakadás miatt több megyére is riasztást adott ki. Az éjjel az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

A met.hu előrejelzése szerint a délután kialakult zivatar részben megszűnik, de éjszaka sem csengenek le teljesen. Emellett újabbak alakulhatnak ki, illetve dél felől zivatarokból álló rendszer is elérheti este az Alföldet és a Dunántúl délkeleti részét. Hétfőn az ország nyugati, északnyugati tájakon fokozatosan stabilizálódik a légkör, másutt viszont további ismétlődő zivatarok kialakulására lehet számítani, amelyek száma az esti óráktól fokozatosan csökken.

Hozzátették: az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-30 mm, helyenként akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, emellett néhol jégeső (általában 1-2 cm, néhol esetleg nagyobb átmérő), viharos (60-80 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) széllökés is társulhat a zivatarokhoz.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva azt kérte, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait. Ahol kiadták a felhőszakadás miatti riasztásokat, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni a pincéből. Felhívta a figyelmet a villámárvíz veszélyére is. Ahol hömpölyög a víz az utcán, ajánlott kerülni.

Az időjárás vasárnap okozta károkról a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is megkérdeztük.

- Több káresemény is történt a nap folyamán. Villám csopott egy családi házba Herencsényben, de szerencsére a tűzoltók helyszínre érkezés után kizárólag füst szagot éreztek. A lakók azonban figyelmét felhívták, hogy az ingatlan villanyvezetékeit vizgyálják át. Szintén Herencsényben, illetve Nógrádmarcalon és Nógrádgárdonyon, fa dőlt az útra, amelyek akadályozták a forgalmat. A helyszínekre a balassagyarmati hivatásos tűzoltók érkeztek, akik a műszaki mentés idejére minden érintett útszakaszt lezártak.

Hozzátette, hogy a Salgótarján sem maradt ki a sorból: a Tesco áruház közelében szintén egy fa dőlt ki. A megyeszékhelyen történt kárhoz a salgótarjáni hivatásos tűzoltók érkeztek ki.

Az időjárás nem csak az embereket, de az állatokat sem kíméli. A szóvivő elmondta, hogy jelenleg is zajlik Szurdokpüspökin, a Szabadság úton egy kölyökgólya mentése, aki kiesett a villanyoszlop tetjén lévő fészekből. Az esethez a madármentők riasztották a pásztói és a salgótarjáni tűzoltókat, akik létraszerrel mentek ki a helyszínre és segítenek a kis madáron.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik