égi jelenség

2021.05.27. 08:54

Elképesztő látványt nyújtott az esti szuperhold Bátonyterenyéről

Komka Péter, az MTI fotóriportere örökítette meg a szerda esti látványos szuper holdat a Galyatetőn lévő híradástechnikai torony mögött.

Nool

A felkelõ Hold látszik Bátonyterenye közelébõl fotózva, elõtte a Galyatetõn lévõ híradástechnikai torony 2021. május 26-án.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Szuperhold jelenség idején az égi kísérőnk fényessége mintegy tizenhat százalékkal nagyobb, mint egy átlagos holdtöltekor. Szerda este volt az idei év ötödik holdtöltéje, amely azért számít különösen látványosnak, mert a holdtölte időpontja egybe esik a perigeummal, vagyis a Hold földközelségével.

A felkelõ Hold látszik Bátonyterenye közelébõl fotózva, elõtte a Galyatetõn lévõ híradástechnikai torony 2021. május 26-án.
Fotó: Komka Péter / MTI

A Hold elnyúlt ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ami miatt égi kísérőnk Földtől mért távolsága is változik.Amikor a Hold pályasíkján a legmesszebb kerül a Földtől, vagyis az apogeum idején 405 ezer kilométerre távolodik el bolygónktól, ezzel szemben perigeumkor, tehát a mikor a legközelebb kerül hozzánk, 356 ezer kilométerre csökken az egyébként átlagosan 384 ezer kilométeres Föld-Hold távolság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!