ítéletidő

2021.04.19. 14:27

Hatalmas hóvihar csapott le négy évvel ezelőtt a Mátrára

Félmétert is meghaladó hóra, áram nélkül maradt háztartásokra, járhatatlan utakra, és a Mátrában rekedt emberekre volt példa 2017 áprilisában.

Nool

A szél ágakat tört le a Mátrában

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A Heol.hu idézte fel azt a négy évvel ezelőtti áprilisi napot, amikor hatalmas hóvihar csapott le a Mátrára. A Kékestetőn a hidegrekord is megdőlt, a galyatetői hotelben pedig vendégek rekedtek a hótorlaszok miatt.

A Heves megyei hírportál 2017. április 19-ének reggelén már 30 centis hóról, és folyamatos havazásról számolt be.

Mint írták: a rendkívüli időjárás miatt lezárták a 24-es főutat a 7-es kilométerszelvénytől egészen a galyatetői elágazóig, a 28-es kilométerig, ahol több kamion és autó is elakadt. A Mátrában egy mentőautó és egy kamion is elakadt a nagy hóban, a járműveket a gyöngyösi hivatásos tűzoltók szabadították ki. A havazás és az erős szél miatt a közműhálózat is sérült.

A szél ágakat tört le a Mátrában
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A járhatatlan utak miatt a mátraházi Mátra Gyógyintézetben betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el. A hóhelyzet miatt az intézetet csak speciális járművekkel lehetett megközelíteni, illetve áramszünet is volt, ezért betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el.

A rendkívüli időjárás miatt még április 21-én is le volt zárva a 24-es főút egy része és közel 1200 helyen szünetelt az áramszolgáltatás. A Felső Mátrában lévő szállóvendégeknek április 21-én 10 és 13 órakor biztosítottak lehetőséget arra, hogy a forgalom elől elzárt útszakaszokon keresztül szálláshelyeiket autóval elhagyják a 24-es számú főút irányába. Gyülekezési helyként a Grand Hotel Galya és a Hotel Narád & Park parkolói voltak kijelölve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!