meteorológia

2021.01.30. 08:07

Sokak számára kíméletlen fordulatot vesz a hétvégi időjárás Nógrád megyében

Mozgalmas hétvége áll előttünk, a tavaszias szombatot télies vasárnap követi.

Igen összetett időjárási helyzet lesz jellemző január utolsó hétvégéjén, hazánk ugyanis a tőlünk délre található enyhe, nedves, valamint az északra felhalmozódott hideg, sarkvidéki eredetű levegő ütköző zónájába kerül – tájékoztat az Időkép.

Mint írják: szombaton még nyugati, délnyugati szél fog fújni, Nógrád megyében erős, viharos széllökések is lehetnek. Ezzel enyhe levegő érkezik fölénk, kora délután a legtöbb helyen 8-13 fok várható, csak északon, északkeleten lehet pár fokkal hidegebb. A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett egy-egy zápor főként északon, északkeleten alakulhat ki.

Az idősökre, szívbetegekre nehéz nap vár

Szombaton napközben front nem lesz felettünk, de az enyhébb idő miatt az érzékenyek körében melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Így elsősorban a migrénes panaszok kerülhetnek előtérbe, a szeles idő pedig tovább fokozhatja a fejfájásos panaszokat. Emellett ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet, de alvászavart, fáradtságot, dekoncentráltságot, tompaságot is tapasztalhatunk. Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is. A napos időszakok viszont jó hatással lesznek hangulatunkra, közérzetünkre. A nagy napi hőingás miatt az idősekre és a szívbetegekre megterhelő nap vár, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Fotó: Időkép

A szél északira, északnyugatira fordul, és nyugat felől csapadék is jön. Ez eleinte eső lesz, melyet éjjel észak felől egyre többfelé havas eső, havazás válthat, miközben egy mediterrán ciklon is megközelít bennünket délnyugat felől. Így vasárnap eleinte még több helyen, a későbbiekben főként délen számíthatunk havazásra, délkeleten havas esőre is. Összességében északon várható a legkevesebb csapadék, délen, délnyugaton a legtöbb.

A front mögött szombat estétől látványos lehűlés veszi kezdetét, így vasárnap már csak -2, +3 fokos maximumokra számíthatunk.

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik