lenyűgöző látvány

2020.07.10. 11:20

Így mutat a NEOWISE-üstökös Salgótarján égboltján

Komka Péter, az MTI nógrádi fotóriportere ezúttal Salgótarján felett örökítette meg a NEOWISE névre keresztelt üstököst.

Nool

Salgótarján, 2020. július 10. A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös a hajnali égen Salgótarjánból fotózva 2020. július 10-én. Az égitest a július 3-i napközelpontja óta hajnalban látható, de a hónap közepétõl már egyre inkább az esti égen lesz megfigyelhetõ. MTI/Komka Péter

Fotó: Komka Péter

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Komka Péter legutóbb Cered közelében kattintotta meg a NEOWISE-üstököst ami péntek hajnalban a megyeszékhely feletti égbolton is láthatóvá vált, így mindenki örömére ismét csodaszép fotók készültek. Az üstökös július 23-án lesz a legközelebb hozzánk, akkor 105 millió kilométerre lesz tőlünk.

Az üstökösök a Naprendszer távoli régióiból érkeznek hozzánk. A NEOWISE (C/2020 F3) üstököst 2020. március 27-én fedezték fel a NEOWISE nevű űrteleszkóp segítségével. Ekkor még csupán a déli féltekéről látszott. Az üstökös első hazai megfigyeléseit július negyedikén végezték. Utoljára 2007-ben gyönyörködhettünk ilyen látványos, szabad szemes üstökösben. Akkor a McNaught-üstökös kápráztatott el minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!