napudvar

2020.04.26. 09:25

Káprázatos égi jelenséget örökítettek meg a Mátra felett

A Napudvarnak nevezett jelenség a Nógrád megyével határos Mátraszentistvánnál volt átható.

Fotós: I Love Mátra

A Mátra nem hivatalos Facebook-oldala hozta nyilvánosságra, hogy pénteken, a hidegfront előtt vonuló fátyolfelhők között festői Napudvart lehetett felfedezni a Mátra felett. Mint írják, a felvételt Mátraszentistván határában készítették.

A Napudvarnak – vagy más néven: halojelenségnek – több típusa létezik, azonban mindet a 8–12 kilométer magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt haló típusáért. A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át.

A népi megfigyelések már évszázadok óta úgy szólnak, hogy nap -vagy holdudvar esetén időjárás-változásra, főként az idő romlására számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!