privátbank

2018.05.25. 15:55

A gazdagok gyorsabban gazdagszanak

Tízmillió euró fölötti vagyona hatszáz-hétszáz embernek lehet.

A legvagyonosabbak átlagnál sokkal gyorsabb gazdagodása repíti a privátbankokat, 700 magyarnak már 10 millió euró feletti vagyona lehet – írja a Világgazdaság.

Bár a teljes lakosság gazdagodik, a legvagyonosabb réteg megtakarításai híznak a leggyorsabban – derül ki a Blochamps Capital friss tanulmányából. Egyre többen vannak azok a prémiumkliensek, akiknek több tízmilliós megtakarításuk keletkezett, és akik új ügyfélként keresik a privátbanki szolgáltatójukat.

Jellemző adat, hogy a legnagyobb lakossági banknál, az OTP-nél a lakossági vagyonnövekmény több mint 40 százalékát a privátbanki ügyfelek megtakarításainak növekedése adta 2017-ben

– írja a tanulmány. A háztartások pénzügyi vagyona is dinamikusan növekszik persze, 2017 végén 38 206 milliárd forint volt, 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A hazai vagyonos réteg a régió más országaihoz képest egyelőre kis létszámú. Körülbelül 600-700 olyan magyar ember van, akinek igazán nagy, 10 millió euró fölötti vagyona lehet. Ezen a rétegen belül a Blochamps tanulmánya szerint megjelent egy nagyon gyorsan gyarapodó, az üzleti sikereit gyakran politikai kapcsolataira alapozó réteg. Bár a sajtó jellemzően csak néhány emberről ír, a tanulmány szerint ezres nagyságrendű lehet a haszonhúzók száma.

Magyarországon egyébként körülbelül 40 ezer privátbanki számla lehet, bár a privátbanki ügyfélkör meghatározását nehezíti, hogy az egyes pénzügyi intézményeknél a belépési limitek eléggé eltérők.

A számlatulajdonosok többsége 30-50 millió, de legfeljebb 100 millió forintos megtakarítással rendelkezik.

A felső tízezernek viszont már 300 millió forint fölött van a vagyona.

A privátbanki megtakarítások összege 2017 elejére elérte a 4 ezermilliárd forintot, ám nem minden gazdag gyarapodik egyformán.

A tanulmány szerint a privátbanki ügyfelek többsége az alacsony kamatkörnyezet miatt csak szerényebb mértékben tudta növelni a megtakarításait.A külföldre történő vagyonmentés lelassult. Távol már a 2012-es év, amikor még a középosztály is a határ menti bankok trezorjait tömte a pénzével. Ma viszont már befektetői szempontból is kedvező a hazai adókörnyezet, így a likvid vagyonokat érdemes idehaza fialtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!