Gazdaság

2023.06.06. 11:40

Súlyos döntést hozott a Zalakerámia, a nógrádi gyárat is érinti a lépés

Az ország több településén jelenlévő, Romhányban gyárat működtető Zalakerámia Zrt. a termelés optimalizálása érdekében súlyos lépésre szánta el magát. A fali és padlóburkolatok gyártásával foglalkozó cég erről egy Facebook-posztban számolt be hétfőn, döntésük pedig a nógrádi üzem mindennapjaira is hatással lesz.

Nool

A Zalakerámia gyáregysége Romhányban

Forrás: Nool

Zala vármegyei testvérportálunk, a Zaol.hu a közelmúltban számolt be arról, hogy a Zalakerámia Zrt. május 15-én csoportos létszámcsökkentést jelentett be a Zalaegerszegi Járási Hivatal Foglalkoztatási osztálya felé. Mint írták, a létszámcsökkentés a társaságot érintő külső tényezők együttes hatása, a tulajdonos a kialakult helyzetre tekintettel gyáregységei között termelés-optimalizálási lépésről döntött, amely érinti a tófeji gyáregységben foglalkoztatott munkavállalókat is.

Horváth Zoltán, a zalai kistelepülés polgármestere a portálnak elmondta: sajnos, várható volt, hogy a Zalakerámia Zrt. kénytelen lesz lépéseket tenni, hiszen az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika együttes hatására olyan mértékben emelkedtek az energiaárak, ami mindenképpen beavatkozást igényelt a termelési folyamatokba. Hozzátette: úgy tudja, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt már tavaly is a tervezettnél hosszabb volt a leállás az üzemben.

A nógrádi gyáregységre is hatással van a döntés

A Zalakerámia Zrt. hétfőn a társaság Facebook-oldalán számolt be az újabb fejleményekről, melyek immár a cég nógrádi gyáregységét is érintik. Azt írták, hogy „ezekben a bizonytalan időkben a vállalat kénytelen volt meghozni egy nehéz döntést a termelésoptimalizálás érdekében: a tófeji gyárunkban történő termékelőállítást leállítjuk, és átköltöztetjük másik gyáregységünkbe, Romhányba”.

A bejegyzésből egyértelműen kiderül: a jövőben tehát Nógrádban folytatódik a fali és padlóburkolatok gyártása. Ügyfeleiknek azt üzenték: „Továbbra is célunk, hogy teljességgel ellássuk a hazai piac igényeit. A költözésből vásárlóink nem fognak érzékelni semmit, nem kell számítani fennakadásokra, se esetleges készlethiányra.”

Romhányban is volt már gond az energiaárak miatt

2022 márciusában írtunk arról a Noolon, hogy átmenetileg leállt a termelés a Zalakerámia Zrt. romhányi gyáregységében. A cégvezetés akkor szintén az energiaárak drasztikus emelkedésével indokolta döntését.

2020 őszén egyébként még jelentős, 22 milliárdos költségvetésből megvalósuló fejlesztéseket jelentett be a nagy múltú építőipari gyártó Romhányban. Joseph Lasselsberger, a Zalakerámia Zrt. tulajdonosa akkor úgy fogalmazott, hogy a cég közel hetven éve a magyarországi piac résztvevője, egyben piacvezető a hidegburkoló-gyártásban. Elmondta: az öt évre tervezett beruházás a gyártói kapacitást 3,5 millió négyzetméterről 11,5 millióra emelné a tervek szerint. Erről itt írtuk bővebben:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!