Zöldség-gyümölcs

2023.02.06. 19:58

Emelkednek az árak, fogynak a vevők a nógrádi piacokon

A nógrádi piacokat is elérte az infláció: a zöldséget, gyümölcsöt kínáló standokon is megugrottak az árak. Hiába ínycsiklandó az árukészlet, a forgalomban visszaesést tapasztalnak az árusok, pedig éppen most, a téli időszakban kellene sok vitamindús, növényi rostokban gazdag élelmiszert fogyasztanunk.

G. E. / E-L. Zs.

Egyre kisebb a forgalom, de Csábi János még kitart a gyarmati piacon

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Karácsonyra általában igencsak kiköltekeznek a családok, így az év első hónapjában minden területen a forgalom visszaeséséről számolnak be a kereskedők. Igaz ez a zöldség-gyümölcs árusokra is. A salgótarjáni piacon ottjártunkkor csak ketten kínáltak zöldséget és gyümölcsöt a felújítás miatt ideiglenesen erre a célra kialakított területen. Mint azt elmondták, a munkálatok miatt még inkább elmaradnak a vevők. 

Több száz forinttal drágább, mint tavaly

– A leveszöldségeket, a sárgarépát, karalábét, zellert viszik elsősorban, de a káposztát és a karfiolt is keresik, burgonyából is sok fogy. A primőröket, mint a paradicsom és a paprika, választják kevesebben – közölte az egyik kereskedő. – A gyümölcsök közül az alma a legolcsóbb, abból vesznek legtöbbet. Emellett a mandarin a legkeresettebb, a narancsot és a banánt kevesebben viszik. Ilyenkor is tartunk különlegességeket, van aki a borsos ára ellenére is megveszi az epret, például tortát díszíteni, de kapható szőlő is. 

Mint mondta, szinte mindennek emelkedett az ára, a burgonya és a hagyma kilója mintegy száz forinttal kerül többe. A koktélparadicsomot tavaly 1800 forintért, idén már 2500-ért árusítják. A káposzta 250 forintról 450-re, a banán 500-ról 800-ra emelkedett. 

– Januárban egyébként is kevesebben látogatnak ki a piacra, a hideg időben nem szívesen fagyoskodnak, inkább a bevásárlóközpontokban szerzik be a zöldséget és a gyümölcsöt is. A nagyobb áruházak megjelenése nehéz helyzetbe hozta az árusokat, a piac felújítása erre csak rátett még egy lapáttal – fogalmazott az eladó, aki arra is kitért, hogy a termelők szerint további emelkedés várható az árakban, a benzin- és az energiaköltségek miatt, a műtrágya ára is tízszerese az eddiginek. Sokan úgy nyilatkoznak, hogy befejezik a termelést. Hozzátette: Igyekeznek mindenből hazait beszerezni, az áru mintegy 80 százaléka magyar. 

Megváltoztak a vásárlási szokások, eltűntek a főállású kofák

A balassagyarmati piacon kevés árussal és korlátozott kínálattal találkoztunk. Vállalkozásként működik egy zöldség- gyümölcs kereskedés a piac területén egy üzletben, itt az árak megegyeznek az áruházak áraival, mivel a termékeket javarészt nagykereskedésből szerzik be. A kínálat azonban bőséges és friss. A kültéri standon egyedül Csábi János, gyümölcs- és zöldségkereskedő van jelen termékeivel. Elmondása szerint a téli időszakban csak ő árul a piac ezen részén. 

– Hatvan éve járok erre a piacra, szüleimmel kezdtem kilencéves koromban, aztán őstermelőként folytattam egyedül, most pedig értékesítőként vagyok jelen­­ – mondta az eladó. Hozzátette, hogy a szülei idejében tele volt kofákkal a piac, mára azonban mind megöregedtek, és a vevői szokások is megváltoztak.

A standján találhatunk többek között mákot, almát, répát, hagymát, babot, tökmagot, burgonyát és savanyított káposztát is. Ő kistermelőktől szerzi be az árut, és maga is sok mindent termel, így a bolti árak alatt tud értékesíteni, de nagyon kevés haszonnal. Másodállásban jár a piacra, mert a megemelkedett költségek miatt nem jelentene biztos megélhetést a számára. Fontosnak tartja, hogy minden tartósítószermentes legyen és jó kapcsolatot alakítson ki a kistermelőkkel és a vevőkkel is, akiket szívesen lát el tanácsokkal is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!