VÁSÁRLÁS

2022.11.30. 18:44

Durván megugrott a kereslet az árstopos termékek iránt a nógrádi üzletekben

Több olvasónk is jelezte a közelmúltban, hogy bizonyos üzletekben igen nehézkes az árstopban érintett élelmiszerek beszerzése. Hiába a mennyiségi korlátozás, sokaknak nem jut például rögzített árú kristálycukor vagy tej az áruházakban, csak drágábbat tudnak vásárolni az adott termékkörben. A hatósági áras, 2,8-as tejből 80 százalékkal többet adtak el idén, mint tavaly.

E-L. Zs. / Nool

Több okai is lehet az átmeneti hiánynak, a hatóságok rendszeresen ellenőrzik az árstopos termékek áruházi készleteit. Képünk illusztráció!

Forrás: MW

Mint arról beszámoltunk, szeptember végén hosszabbította meg a kormány az élelmiszerárstopot, ami jelenleg december 31-ig tart. Ezek a termékek a kristálycukor, a búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát, a csirkehát, a csirkefar, a csirkeszárnyvég, tojás, étkezési burgonya és a 2,8% zsírtartalmú UHT tej. Ezen termékek ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál. November elején tovább bővült az árstopos termékek köre: a friss tojásra és a burgonyára is rögzített árat rendeltek el.

Az intézkedések sokat könnyítenek a mindennapi anyagi terheken, portálunk olvasói azonban arról számoltak be, hogy az elmúlt hetekben több nógrádi áruházban is üres polcokat találtak, amikor hatósági áras tehéntejet vagy éppen kristálycukrot kerestek. Jelentősen emelkedett az ársapkás termékek forgalma, hiszen mindenki próbálja csökkenteni a kiadásait.

Az egyik érintett üzletlánc, a Nógrád megyében is több áruházat működtető Lidl sajtóosztálya arról tájékoztatta portálunkat, hogy folyamatosan ellenőrzik a készleteket, biztosítják a jogszabályban előírt mennyiséget, sőt – mint fogalmaztak – az azon felül jelentkező fogyasztói igényeket is igyekeznek kiszolgálni.

Öt kiló és hat liter a limit

– A folyamatos készlet biztosítása érdekében egységesen, minden üzletben mennyiségi korlátozást vezettünk be az árstop hatálya alá eső termékekre, így a cukorból 5 kilogramm, a 2,8%-os UHT tejből 6 liter az egyszerre megvásárolható mennyiség – osztották meg a részleteket.

Hozzátették: a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács piaci helyzetelemzése alapján a hatósági áras tej eladott mennyisége több mint 80 százalékkal emelkedett az előző évi adatokhoz képest. A Lidl Magyarország válasza szerint ez a megnövekedett kereslet okozhatja az időszakosan üres polcok látványát, azonban a beszállítás az üzletekbe folyamatosan biztosított. Kiemelték azt is, a válsághelyzet és a megugrott energiaárak tovább nehezítik, hogy behatárolják, mi okozza éppen az adott termékből a készlethiányt, de általában a vásárlóknak van lehetőségük alternatív terméket választani az adott a kategóriában. 

Ellenőrzik a szabályok betartását

A hatóságok egyébként rendszeresen ellenőrzik az üzleteket az árstop kapcsán. A Magyar Nemzet nyáron arról írt, hogy a legtöbb így felfedett jogsértés az árakkal volt kapcsolatos, számos esetben pedig a kínálat mennyiségével trükköztek bizonyos boltok.

– A kiskereskedelmi szereplők alapvető érdeke, hogy partnerek legyenek a lakosság élelmiszer-ellátásának zavartalan fenntartásában, vásárlóközönségük megőrzésében, és a gyártók is érdekeltek a termelésben – mondta akkor a kérdés kapcsán Nagy István agrárminiszter.

A Világgazdaság szeptember közepén közölt cikket arról, hogy az Aldi és a Lidl után a Tesco is feliratkozott azon kiskereskedelmi láncok közé, amelyek megbuktak az árstopos termékek értékesítése során. Helyszíni ellenőrzés során kiderült ugyanis, hogy az adott áruházban a hatósági áras termékek közül kettőből nem tartottak készletet – ez a kristálycukrot és a napraforgó-étolajat érintette. Amikor ezt számon kérte rajtuk a hatóság, azzal védekezett a Tesco, hogy kritikus a helyzet a beszállításban. Az üzletlánc szerint egyre többször szembesülnek azzal, hogy hiába rendelik meg a termékeket, azok nem érkeznek be a raktárakba. A hatóságot ez nem hatotta meg, és többszázezres bírságot szabott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!