Építőipar

2022.09.23. 11:30

Mélyen a zsebbe kell nyúlni a felújításhoz

Az elmúlt fél évben jelentősen megemelkedtek a lakásfelújítás költségei. A drágulás az anyagok áránál jelentősebb, mint a munkadíj esetében. A vállalkozók érzik, hogy egyre inkább előtérbe kerül a spórolás a megrendelőknél, és a legtöbben csak azt a feladatot szeretnék elvégeztetni, amit feltétlenül szükségesnek éreznek.

Fodor Orsolya

A drágulás az anyagok áránál jelentősebb, mint a munkadíj esetében

Fotó: Csapó Balázs

Az elmúlt hónapokban jócskán megemelkedett a lakásfelújítás költsége szűkebb hazánkban is. Az anyagköltség 30-50 százalékkal drágult a szakemberek szerint az egy évvel ezelőttihez képest. 

Jó szakembert is egyre nehezebb találni az építőiparban
Forrás: Pixabay

Erdőssy Zoltán karancsaljai ács és bútorasztalos elmondta, hogy leginkább tavasszal vette észre a drasztikus áremelkedést, mert akkor hirtelen 30-40 százalékkal kellett többet fizetni a faanyagért. A növekvő tendencia azóta is érezhető, mert van, amikor naponta emelkednek a beszerzési költségek.

– Nem tudunk úgy előre tervezni, mint korábban. Ha egy árajánlatot csak hetekkel később fogad el valaki, akkor már nagy valószínűséggel nem lehet beszerezni az anyagokat a korábban leírt összegért – árulta el a szakember. Mint mondta: a munkadíjak is emelkedtek, de kisebb mértékben, mint az anyagköltség. Sok vállalkozóval pedig megegyezés kérdése az ár, ellentétben a termékbeszerzéssel, ahol nincs mód alkudozni. 

Bár megrendelésük még bőven akad az ácsoknak és az asztalosoknak, megfigyelhető, hogy a középosztály és a szegényebb rétegek csak a feltétlenül szükséges munkákat akarják elvégeztetni. A bútorokat és a tetőt inkább javíttatják, ameddig nem feltétlenül szükséges azokat cserélni. Ez a helyzet a szakember szerint csak romlani fog, ha elkezdődik a fűtési szezon. 

Erdőssy Zoltán arra is kitért, hogy kevés a szakképzett mester, és egyre többen vállalnak úgy munkát, hogy mindenhez értenek. Az ilyen kivitelező ugyan olcsóbban dolgozik, és nem kell heteket, vagy hónapokat várni rá, de sok esetben javításra szorul a munkája. 

– Lassan ott tartunk, hogy egyre többen vesznek fel hitelt azért, ha valamit szeretnének megcsináltatni az otthonukban. Ami fél évvel ezelőtt négyszázezer forint volt, az ma már közel egymillió forintba is kerülhet. A fizetések és a nyugdíjak nem emelkedtek olyan mértékben, mint az árak, és ez már jelenleg is sokakat érint – mondta a karancsaljai asztalos. 

Egy épületben rendkívül fontos a villamos hálózat állapota. Fodor Péter salgótarjáni villanyszerelő szerint már tavaly megkezdődött az anyagárak emelkedése. Mostanra pedig akár már közel 50 százalékos drágulásról is beszélhetünk.

– A munkadíjak kisebb mértékben nőttek szűkebb hazánkban, mint máshol. A fővárosban és a gazdagabb megyékben eddig is többet kértek a kivitelezők a szolgáltatásaikért – mondta a villanyszerelő. 
A szakember szerint a spórolás jegyében sokan nem képzett munkásokat kérnek meg villanyszerelési feladatra, ami miatt már számos alkalommal életveszélyes vezetékeket talált az ingatlanokban. 
– Sajnos jó néhányan vélik úgy, hogy a villanyszerelés nem látszik, ezért felesleges drágán szakembert hívni az elvégzendő feladathoz. Pedig akár egy rosszul bekötött dugalj is életveszélyes lehet. Nem olyan rég egy fürdőszoba vezetékeit cseréltem, és az előttem dolgozó a dugaljnál a fázisvezetőt rákötötte a védőföldelésre. Csak a szerencsén múlt, hogy nem okozott az ott élőknek halálos áramütést – hangsúlyozta a szakember. 
 

Fodor Péter elmondta, hogy sok megrendelőt elijesztenek a szolgáltatások díjai, ha csak kisebb feladatot szeretnének elvégeztetni. – Egy jó szakember, ha javításokat végez valahol, akkor az egész rendszert szeretné felújítani. Ő lesz ugyanis a felelős a megjelenő problémákért. Ha sok helyen áll fenn gond és a tulajdonos csak néhányat szeretne megcsináltatni, akkor is felelősséget vállal a villanyszerelő azért, hogy minden biztonságos az épületben – emelte ki Fodor Péter. Hozzátette: bár egyre nagyobb kiadást jelent az anyagbeszerzés, bőven akadnak olyan vállalkozók, akik figyelembe veszik a megrendelők pénzügyi lehetőségeit, és igyekeznek ehhez mérten megállapítani a munkadíjukat. Manapság Nógrád megyében egy 60 négyzetméteres lakás teljes elektromos hálózatának felújítása nagyjából egymillió forint körül mozog.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!