Parkolás

2022.06.29. 09:12

Díjakat emel a salgótarjáni önkormányzat

A parkolást, a temetkezést, a közterület-használatot és az önkormányzati bérlakásokat is érintő díjemelésekről döntött kedden, estig tartó ülésén Salgótarján közgyűlése. Amint az rendre elhangzott: olyan díjtételek emelkednek most, melyek 6-10 éve változatlanok voltak a városban, ugyanakkor a fenntartási vagy működtetési költségek az évek során jelentősen megemelkedtek.

K.I.

Borítóképünk illusztráció!

Forrás: MW

A belvárosi fizetőparkoló-övezetekben a 300 forintos óradíj 400 forintra emeléséről döntöttek a képviselők, péntektől már az emelt összeget kell megfizetni. Az üzemeltetést a folytatásban is a VGÜ Kft. végzi, változatlanul 206 parkolóhelyen és nyolc fizetőautomatával. Fenyvesi Gábor, a Fidesz-KDNP frakció részéről azt hangsúlyozta: a korábbi, kiterjesztett övezetekkel működő parkolási rendszer „a politika áldozatává vált”. Ezzel utalt arra, hogy a baloldali városvezetés a 2014 őszi hatalomra kerülésüket követő első döntéssel szüntette meg a fizetőparkolást a tágabb városközpontban. 

– Így innentől senki nem fogja felvállalni az övezetek bővítését, de valamit kezdeni kell a helyzettel, mert az óradíj 400 forintra emelése a lakosság dühítésére elég, de az autók forgási sebességének emelésére nem – hangsúlyozta Fenyvesi Gábor. 

Molnár Károly baloldali frakcióvezető reagálásában jelezte: nyitottak és készek a párbeszédre a parkolás kérdésében, ami már nem csak a szűken vett belvárost, hanem a nagy lakótelepeket is érinti. A Fekete Zsolt polgármester távollétében az ülést levezető Huszár Máté alpolgármester szerint döbbenetesen megemelkedett az autók száma a városban, erre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a város rendelkezésére bocsátott büdzsé terhére is reagálni kívánnak majd, több városrészt érintően.

Emelkednek a temetkezési szolgáltatások, így például a sírhelyújraváltás és a temetőfenntartási hozzájárulások díjai is. Ezen a területen 2016 óta voltak változatlanok az árak, amelyek a közgyűlés jóváhagyását követően most 10–20 százalékkal emelkednek. Ez alól kivételt a ravatalozóhasználati díjak jelentenek, itt bő másfélszeres a díjemelés mértéke.

Előbbiek mellett az önkormányzati bérlakásoknál általános lakbéremelést rendeltek el, amit lépcsős rendszerben vezetnek be: az emelt díjak a meglévő szerződések megújításakor vagy új szerződés megkötésekor lépnek életbe. A szociális alapon bérlők esetében közel 14, míg a piaci és a költségalapú bérlők esetében mintegy 28 százalékkal emelkednek a lakbérek a közgyűlés döntése nyomán. Ezen felül abban a hét épületben, ahol az önkormányzat 100 százalékban tulajdonos – a Garzonházakban, az Alagút út 10-ben, a Rákóczi úti Fiatalok házában, a Gorkij körúti Idősek-fiatalok házában, a Hősök út 22-ben és a Budapesti út 39-ben – bevezetik a „nem közvetített szolgáltatásként nyújtott külön szolgáltatások díját” is, ami lényegében egyfajta közös költség lesz.

A képviselők a közterület-használati díjak emeléséről is döntöttek, itt az eredeti összegekhez képest 25 százalékos lesz az emelés. Az önkormányzat egy adóhivatali állásfoglalás nyomán tavaly év elejétől nem számol fel áfát ezen tételek után, az emiatt átmenetileg alacsonyabb díjakhoz képest 58 százalék körüli lesz az emelés mértéke. Közterület-használati díjat például üzleti védő- vagy előtető, közterületre kinyúló ernyőszerkezet és vendéglátó teraszok után, de még az üzletek nyitvatartása alatt az utcára helyezett megállítótáblák után is meg kell fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!