Kedvezmény

2022.01.15. 15:20

Albérletre és autóra is jól jön a pénz – több ezer nógrádi fiatalt érint az adómentesség (videó!)

Az elmúlt napokban megyénkben is több ezer 25 év alatti fiatal kapta meg postai úton azt a levelet, melyben a korosztályukat érintő szja-mentességről tájékoztatja őket a kormány.

Gubányi Patrik

Fotó: Shutterstock

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg a minap, hogy összességében mintegy 140 milliárd forint marad  a 25 év alattiaknál, nekik ugyanis januártól nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.
Varga Mihály pénzügyminiszter a részleteket ismertetve elmondta: mentesítik a 25 év alatti fiatalokat az szja megfizetése alól az átlagbér szintjéig, az intézkedés közel félmillió fiatalt érint. Hozzátette: egy átlagbért kereső fiatal nettó jövedelme több mint 780 ezer forinttal emelkedhet évente. A 25 év alatti munkavállalónak – általános esetben – először a januárra elszámolt, de februárban kifizetett bére lehet magasabb. A pénzügyminiszter elmondta: a kedvezmény már a januári kifizetésnél is érvényesíthető, ha a 25 év alatti fiatal megbízási szerződés keretében dolgozik, vagy ha a decemberi munkabért 2022. január 10-e után fizeti ki a munkáltató. Mint fogalmazott, a kormány azon dolgozik, hogy az adókedvezmények és a támogatások bővülő rendszere érdemben segítse a fiatalokat, és egyre jobban megérje Magyarországon családot alapítani.
– Azokat a fiatalokat is érinti a személyi jövedelemadó-mentesség, akik diákszövetkezeteken keresztül vállalnak munkát – nyilatkozta korábban  Novák Katalin, a volt családokért felelős tárca nélküli miniszter. Rámutatott: a fiatalok diákszövetkezeten keresztül átlagosan havonta nyolcvan órát dolgoznak, ezért többnyire bruttó 96 ezer forintot kapnak. Az szja-mentességnek köszönhetően ez az összeg több mint 14 ezer forinttal nő.
Nógrád megyei fiatalokat is megkérdeztünk arról, hogy miként fogadták a kormányzati intézkedés hírét. Nézze meg videónkban, mit mondtak a témáról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!