látogatás

2020.10.20. 20:11

Milliárdok érkeznek fejlesztésre Nyugat-Nógrádba

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő, mégis a fejlesztéseket zászlajukra tűző cégek és vállalkozások törekvéseit a magyar állam is támogatja. Nyugat-Nógrádban kedden két vállalat is támogatási szerződést vehetett át Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A magyar kormány versenyképesség-növelő támogatási programja az Európai Bizottság azon döntésén alapszik, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy saját költségvetésük terhére támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak, a koronavírus hatásainak ellensúlyozására. A támogatási program célja, hogy segítséget nyújtson a koronavírus által hátrányosan érintett közép- és nagyvállalatok számára, amennyiben azok vállalják munkavállalóik megtartását, valamint új beruházások végrehajtását.

Az AFT Hungary Kft. mintegy ötszázmillió forintos fejlesztést valósít meg rétsági telephelyén, amelynek felét az állam adja. Az erről szóló támogatói okiratot kedden adta át Szijjártó Péter Kurusa Ádámnak, a cég ügyvezető igazgatójának, aki arról számolt be, hogy pozitív visszaigazolás ez a támogatás arról, hogy jó a fejlődési irány, azt a legmagasabb szinteken is támogatják.

– A koronavírus elleni küzdelem első szakasza, amely az egészségügyi védekezésről szólt, sikerrel zárult. Most, a második hullám idején a kormány kötelessége az emberek életének és az ország, a gazdaság működésének megőrzése – fogalmazott Szijjártó Péter. – A vállalatnál megvalósuló beruházás olyan modern technikai eszközöket eredményez, amellyel a vállalat termelési kapacitása megháromszorozódhat, emellett több mint száz ember munkahelyét biztosítja a továbbiakban is.

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy a fenti programban Nógrádból 12 vállalat kötelezte el magát a fejlesztések mellett, 3200 munkahelyet védve meg.

Romhányban Joseph Lasselsberger, a Zalakerámia Zrt. tulajdonosa köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Jaramani Rafik, a cég elnök-vezérigazgatója számolt be arról a 22 milliárd forintos beruházásról, ami a következő öt évben valósul meg.

– A Zalakerámia Zrt. közel hetven éve a magyarországi piac résztvevője, egyben piacvezető a hidegburkoló-gyártásban – hangsúlyozta a vezérigazgató. – Az a jelentős fejlesztés, amihez a magyar állam mintegy 5,5 milliárd forinttal járul hozzá, 210 új munkahelyet teremt a romhányi gyárban. Emellett a gyártói kapacitásunkat 3,5 millió négyzetméterről 11,5 millióra emeli.

Mint mondta: a világon fellelhető legmodernebb technikai eszközök kerülnek a gyárba, ezzel azt is szeretnék elérni, hogy a jelenlegi hét százalékról harmincra emelkedjen az általuk előállított termékek exportja. Cél, hogy a magyar mellett a környező országok piacain is jelen legyenek.

Képzést is kap a jövő szakembere

A Zalakerámia Zrt. a fenti beruházás keretein belül – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Magyar Kerámia Szövetséggel és a szakhatóságokkal karöltve – egy oktatási bázist is létrehoz a romhányi gyárban. Itt nemcsak a jelenlegi kollégákat fogják továbbképezni, hanem a piacon szükséges szakembergárdát is ki tudják majd nevelni a következő generációnak.

– Ennek a beruházásnak önmagán túlmutató jelentősége van, tekintettel arra, hogy a vállalat egy oktatási központot is létrehoz a romhányi gyárban. Ennek köszönhetően a munkaerő-utánpótlás is biztosított lesz az ágazatban – mondta Szijjártó Péter. – Ma hazánkban mintegy 1700 ember dolgozik ebben az iparágban, ami a fejlesztések hatására kétezer fölé emelkedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!