gazdaság

2020.04.28. 15:14

Emelkedett az átlagkereset Nógrádban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint tavaly szűkebb hazánkban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 275 ezer, míg a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 183 ezer forint volt.

P. K.

Már serénykednek a munkások Fotó: Hegedűs Márk

Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 302 ezer, a nettó átlagkereset pedig 201 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 9,5 százalékkal múlta felül a tavalyelőtti adatokat, a növekedés üteme kisebb volt az országosnál. Emellett a keresetek is 25,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országosan.

A keresetnövekedés a versenyszférában 11,1, a költségvetési szférában 6,7 százalékot tett ki. Az alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete a versenyszférában 288 ezer, a költségvetési szférában 268 ezer forint volt. A legmagasabb átlagkeresetű közigazgatás, valamint feldolgozóipar nemzetgazdasági ágak bruttó átlagbére 88, illetve 57 ezer forinttal meghaladta a megyei átlagot.

A legkevesebbet – átlagosan 160 ezer forintot – a közfoglalkoztatottakat nagy arányban alkalmazó adminisztratív szolgáltatás területén munkát vállalók keresték. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 12, míg a szellemieknél 7 százalékkal emelkedett.

A növekedés mértéke Nógrád és Vas megyében volt a legkisebb – egyaránt 9,5 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!