ismeretek

2020.03.23. 06:50

Oktatják a földet művelő nógrádi gazdákat

A támogatási lehetőségek ismertetésével és képzések szervezésével is igyekszik gondoskodni a földet művelők utánpótlásáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatósága.

Veres Edina

Munkába álltak… Az agrárgazdasági kamara gondoskodik az utánpótlásról

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Írásunk még az új koronavírus magyarországi terjedése előtt készült.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke elmondta: a gazdálkodókkal kapcsolatos feladatokat szűkebb hazánkban tavaly 14 falugazdász látta el.

– A feladatkörük az előző évekhez hasonlóan igencsak sokrétű volt. Általánosságban elmondható, hogy a kamarai törvény és az egyéb jogszabályok által kijelölt feladatokat, az átvett hatósági tevékenységeket, illetve ezek adminisztrációját is ellátták. A legtöbb kamarai tagot érintő tevékenységet, az őstermelői igazolványok kezelését is ők végezték el. Csak november végéig összesen 1 ezer 356 alkalommal találkoztunk ez ügyben a tagjainkkal. A 2016-ban kiállított őstermelői igazolványok helyett a múlt év végén lehetett kiadni az újakat. Ezzel a munkával egy időben történt a kamarai tagság rendezése is, hiszen a törvény szerint minden új őstermelő automatikusan kamarai taggá válik – tudatta a Szandai József.

Hozzátette: a megyei agrárgazdasági kamara munkatársai az új vidékfejlesztési program kiírásainak ismertetésében is segítséget nyújtottak a gazdáknak, de az agrárkamara feladata volt a Magyar Államkincstár által összeállított monitoring adatok ellenőrzése is.

Munkába álltak… Az agrárgazdasági kamara gondoskodik az utánpótlásról
Fotó: H. M. / NMH

A megyei agrárkamara 1 ezer 867 egységes kérelem elkészítésével segítette a gazdák számára a források elérését. A kérelmeket 25 ezer hektár mezőgazdasági területet érintően nyújtották be. Emellett tavaly júniusban ismét megnyílt a tagdíjbevallás megtételére szolgáló elektronikus felület. Az adatokból kiderült, megyénk kamarai tagságának több mint a fele, közel 4 ezer fő tartozik a 600 ezer forint alatti árbevételt elérő őstermelők közé.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara immár ötödik éve látja el a helyi földbizottsági feladatokat. Megyénkben a települési agrárgazdasági bizottságok közel 400 vezetőségi tagja segíti a kamara munkáját.

Szandai József azt is kifejtette, hogy idén január elsejétől tovább bővült a NAK feladatköre a családi gazdaságok nyilvántartásának vezetésével.

A megyei kamara mindemellett több programot is szervezett, sőt az oktatásból is kivette a részét.

– A tudás- és információátadás fontos feladata kamaránknak. A múlt évben csaknem ötven csoportos tájékoztatót tartottak a falugazdászok, és négy széles körű megyei rendezvényt is megszerveztünk. Ezek között helyet kapott a folyamatos témát jelentő vadkárral kapcsolatos tájékoztatás, adatgyűjtés, valamint a szintén széles gazdálkodói kört érdeklő, megújult erdőtelepítési támogatásokről mszóló előadás. Az oktatás területén egyebek mellett a három évre szóló Földforgatók – iskolakertprogram fut a Váci Egyházmegyei Karitász szervezet és az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével, egyelőre egyedüliként Nógrád megyében. Mostanra tízre bővült a megyei közoktatási intézmények száma, ahol élni kívánnak e lehetőséggel. Emellett szűkebb hazánkban jelenleg öt szakképző intézményben folyik az Agrárkamara által felügyelt szakképesítés, például a tavaly újraindított pék-cukrász vagy az első alkalommal választható édesipari termékgyártó szakmában – hangsúlyozta Szandai József.

Az Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei igazgatósága pályaorientációs képzéseket is indított annak érdekében, hogy az Agrárminisztérium által fenntartott egyetlen megyei szakképző intézmény Gazda szakképzésének elindításához szükséges hallgatói létszám meglegyen, hiszen kiemelten fontosnak tartják, hogy a mezőgazdasági szakmákat vonzóbbá tegyék a fiatalok számára.

Számos gazda jótékonykodott

A NAK megyei képzésszervező referensei rendezvények szervezésében is részt vettek. Az agrárgazdasági kamara főszervezésében, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének együttműködésével megvalósult 9. Magyarok Kenyere programban is segítettek. Megyénkben 117 adományozó 11 ezer 210 kilogramm búzával járult hozzá a jótékonysági kezdeményezéshez. Tavaly megrendezték az első búzagyűjtő napot is a karancslapujtői önkormányzat segítségével. Az összegyűjtött búzából 6 ezer 726 kilogrammnyi lisztet őrölt a Szécsény – Mill Kft. A megyei adományozónapon adták át a jelképes lisztadományt a Nógrád Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat részére. A felajánlás 350 gyermek gondozását és ellátását tette könnyebbé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!